Pedagogisk mappe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pedagogisk mappe er en organisert dokumentasjon av en fagansatts profesjonelle utvikling og oppnådde kompetanse. Mappen viser den enkeltes individualitet gjennom utvalg av artefakter/ arbeid og refleksjon, den er en dokumentasjon av utvikling og kompetanse. Den vil være en helhetlig presentasjon av en persons profesjonelle dyktighet og er et grunnlag for godkjenning av pedagogisk basiskompetanse.

Innholdet i en pedagogisk mappe (på engelsk Teaching Portfolio) vil være konsentrert rundt fagene du underviser i, hvem du underviser, mål for undervisningen, hvordan dine prinsipper om læring påvirker din undervisning og vurdering av konkrete eksempler. Pedagogiske mapper vil være individuelle og høyst personlige, ingen mapper vil være nøyaktig like. Det skilles mellom en arbeidsmappe og en presentasjonsmappe. Det er de samme betegnelsene som brukes når det gjelder mappevurdering generelt i skole og høyere utdanning.

Arbeid med pedagogiske mapper skal motivere dem som underviser til å arbeide med teori og har et kollektivt aspekt:

  • lærere lærer av hverandre
  • det fremmer studier og anvendelse av teori
  • det fremmer oppsummering og refleksjon over praksiserfaringer


En pedagogisk mappe som legges frem for andre, er en organisert dokumentasjon av en fagansatts profesjonelle utvikling og oppnådde kompetanse. Mappen viser den enkeltes individualitet gjennom et utvalg av artefakter/arbeider og refleksjon, den er en dokumentasjon på utvikling og kompetanse. Den vil være en helhetlig presentasjon av en persons profesjonelle dyktighet og er et grunnlag for godkjenning av pedagogisk basiskompetanse.