Pebble

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pebble
Pebble logo.svg
Nettstedhttp://www.getpebble.com/

Pebble var et amerikansk smartklokke-selskap som blant annet hadde modellene «Pebble Classic» og «Pebble Time». Alle smartklokkene ble finansiert gjennom Kickstarter. Selskapet ble opprettet i 2009 slapp sin første modell i 2012.

Pebble kan brukes med både Android og iOS, noe få smartklokker gjør. Klokker av typen Android Wear og Apple Watch fungerer som oftest kun med sitt operativsystem, og noen kun med et merke av telefon.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Man kan si at det finnes generelt 4 Pebble-modeller:

Pebble Classic[rediger | rediger kilde]

Pebble classic er den første Pebble-modellen og ble sluppet i 2012, etter at Kickstarter-kampanjen hadde slått alle tidligere rekorder på siden.[1] Modellen har svart-hvitt e-paper og støtter Bluetooth 4.0. Selskapet anslår at batteriet har en levetid på ca. 7 dager.

Pebble Time[rediger | rediger kilde]

Pebble Time er den nyeste modellen som er tilgjengelig for salg. Pebble Time introduserte «Pebble Timeline» som er en tidslinje der man kan se hva som skal skje og hva som har skjedd. Pebble Time ble den første Pebble-modellen med fargeskjerm.[2] Ifølge Pebble skal denne modellen ha batterilevetid på 10 dager[3]

Pebble 2[rediger | rediger kilde]

Pebble 2 er en forbedret versjon av Pebble Classic, men den kommer med pulsmåler.[4]

Pebble Time 2[rediger | rediger kilde]

Pebble Time 2 er en forbedret versjon av Pebble Time med pulsmåler og større skjerm.[4]

Pebble Round[rediger | rediger kilde]

Pebble Round er en variant av Pebble Time, men den er rund i stedet for firkantet.[5]

Pebble Steel[rediger | rediger kilde]

Pebble Classic, Pebble 2, Pebble Time og Pebble Time 2 har alle Steel-varianter. Den eneste forskjellen er at båndet og selve klokka er i metall i stedet for plast.

Pebble Core[rediger | rediger kilde]

I sin siste Kickstarter-kampanje lanserte de også Pebble Core. Pebble Core er ikke en smartklokke, men det er en enhet man kan bruke til å streame Spotify når man er ute og løper. Den kan streame via WiFi eller 3G, eller man kan koble til WiFi og laste ned sangene og spille de offline.[4]

Utvikling av apper og «watchfaces»[rediger | rediger kilde]

Utvikling i Pebble er delt i to: «Watchfaces» og apper. «Watchface» kan utvikles i C og Rocky.js, som er en redigert variant av JavaScript. Det var meningen at Rocky.js også skulle brukes til apper, men Pebble ble lagt ned før de kom så langt. Apper kan kun utvikles i C.[6]

Pebble App store[rediger | rediger kilde]

I Pebble-appen på telefonen er det en app store der man kan laste ned apper og «watchfaces». Disse sendes øyeblikkelig til telefonen og er klar for bruk etter noen få sekunder. Det finnes apper som koster penger, men betalingen skjer som oftest via KiezelPay.

Kjøpt av Fitbit[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble kjøpt opp i desember 2016 av Fitbit.[7][8][9][10] Som et resultat av dette vil Pebble etterhvert slutte å opprettholde tjenestene, blant annet Pebble App store og Cloud Pebble. Fitbit skal opprettholde tjenestene ut 2017[11]. Store deler av Pebble-samfunnet vil fortsatt bruke Pebble, og det er en del som har gått sammen i Rebble.io for å lage et nytt operativsystem.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Update 5: Most Funded Kickstarter Ever! Thank You! · Pebble: E-Paper Watch for iPhone and Android». Kickstarter (engelsk). Besøkt 4. januar 2017. 
 2. ^ «Pebble Time». smartwatches.specout.com. Arkivert fra originalen 2. mai 2016. Besøkt 4. januar 2017. 
 3. ^ «Pebble Time - Awesome Smartwatch, No Compromises». Kickstarter (engelsk). Besøkt 4. januar 2017. 
 4. ^ a b c «Pebble 2, Time 2 + All-New Pebble Core». Kickstarter (engelsk). Besøkt 4. januar 2017. 
 5. ^ «Pebble Time Round | Pebble Smartwatch | Smartwatch for iPhone & Android». Pebble (engelsk). Arkivert fra originalen 13. desember 2016. Besøkt 4. januar 2017. 
 6. ^ «Pebble Developers». developer.pebble.com. Arkivert fra originalen 3. januar 2017. Besøkt 4. januar 2017. 
 7. ^ «Har du bestilt en ny Pebble-klokke vil du ikke få den». DinSide.no. 9. desember 2016. Besøkt 4. januar 2017. 
 8. ^ «Om du har kjøpt en smartklokke fra Pebble sitter du nå i saksa». Tek.no. Besøkt 4. januar 2017. 
 9. ^ «Pebbles ansatte kjøpt opp av Fitbit – IT NÅ». IT NÅ. 9. desember 2016. Arkivert fra originalen 5. januar 2017. Besøkt 4. januar 2017. 
 10. ^ «Pebble - Pebble’s Next Step». Pebble. Arkivert fra originalen 4. januar 2017. Besøkt 4. januar 2017. 
 11. ^ «Fitbit will keep Pebble's services running through 2017». Engadget. Besøkt 4. januar 2017. 
 12. ^ «Rebble». rebble.io. Besøkt 4. januar 2017.