Peanøttolje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En flaske med peanøttolje

Peanøttolje (arachis olje), jordnøttolje, er fremstilt av peanøtter, som har typisk aroma og smak av belgfrukt. Den er vanlig i kinesisk, sørasiatisk kjøkken. Peanøttolje er spesielt anvendelig til stekefett på grunn av høyt røykpunkt i forhold til andre matoljer. Hovedkomponenten fettsyrene palmitinsyre, oljesyre, linolsyre og 6–8% andre fettsyrer.

Peanøttolje er det opprinnelige drivstoffet for dieselmotorer; man skal likevel ikke uten videre bruke dette som drivstoff, da det kommer an på den gitte motorens faktiske kvaliteter hvorvidt den kan bruke oljen som drivstoff.

Den har også blitt brukt i hygieniske produkter blant annet for fjerning av ørevoks sammen med mandelolje. Den største anvendelsen for peanøttolje i tiden efter årtusenskiftet, er som stekefett.

Vanligvis gir ikke peanøttolje allergireaksjon fordi allergenet er et protein, og ikke fett. Kaldpressa olje kan gi allergireaksjon siden den kan innheolde små mengder protein.

Siden peanøttolje hovedsakelig består av enumettet fett, er den egnet i en diett for å redusere negative helseeffekter av transfett og mettet fett.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]