Pavinnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pavinnen
orig. Die Päpstin
Generell informasjon
GenreHistorisk film, dramafilm, LHBT-tematisk film, film basert på romaner, Q3327002
NasjonalitetTyskland, Storbritannia, Italia, Spania
Premiere2009
Lengde148 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
Regissør(er)Sönke Wortmann[1][2][3][4]
ManusSönke Wortmann
Basert påQ370952 (Donna Woolfolk Cross)
Produsent(er)Bernd Eichinger
MusikkMarcel Barsotti
SjeffotografTom Fährmann
KlippQ13414947
Foran kamera
MedvirkendeDavid Wenham,[5] John Goodman,[6] Anatole Taubman,[7] Alexander Held,[7] Lotte Flack,[7] Iain Glen,[6] Jördis Triebel,[7] Edward Petherbridge,[7] Claudia Michelsen,[7] Marc Bischoff,[7] Jan-Hendrik Kiefer,[7] Sandro Lohmann,[7] Marian Meder,[7] Suzanne Bertish,[7] Oliver Cotton,[7] Nicholas Woodeson,[7] Giorgio Lupano,[7] Johanna Wokalek,[5] Amber Bongard,[8] Isabel Bongard,[8] Katrin Pollitt,[8] Paulina Bachmann,[8] Wolfgang Packhäuser,[8] Claudia Geisler,[8] Frank Kessler,[8] Oliver Nägele,[8] Georg Tryphon,[8] Lenn Kudrjawizki,[8] Hendrik Arnst,[8] Frank Witter,[8] Sebastian Hülk,[8] Christoph Glaubacker,[8] Richard van Weyden,[8] Ricardo Angelini[8]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapQ564960
DistributørSummit Entertainment, Netflix
Budsjett22 000 000 euro (estimert)
Premiere(r)22. oktober 2009 (Tyskland),[9][4] 19. oktober 2009
Eksterne lenker

Pavinnen er en film som er samprodusert med tysk, britisk, italiensk og spansk kapital. Produsent er Bernd Eichinger og produksjonsselskap er Constantin Film AG og UFA. Sönke Wortmann er regissør. Filmen er basert på Donna Cross' historiske roman om den saksiske kvinnen Johanna av Ingelheim, som ifølge en legende fra middelalderen på 800-tallet var gift med pave Leo og etterfulgte ham som pave etter at mannen ble forgiftet av sin erkefiende i 853.

Johanna Wokalek har rollen som pave Johanna, David Wenham er Gerold, hennes elsker, og John Goodman er pave Sergius.

Filmen hadde premiere 22. oktober 2009.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Kort tid etter at Karl den store dør, blir en jente som får navnet Johanna født i Ingelheim am Rhein. Hun er datter av en landsby-prest (spilt av Iain Glen) som kontrollerer hans kone kone (spilt av Jördis Triebel) og familien med jernhånd. Men hans kone tilber fremdeles den hedenske guden Odin i all hemmelighet. Likevel vokser Johanna opp til å være en artikulert ung jente, som intensivt studerer Bibelen.

Etter hennes eldste brors plutselige dødsfall, ønsker faren å sende sin andre sønn Johannes til en katedralskole i Dorestad. Men når læreren Aesculapius (spilt av Edward Petherbridge) besøker dem i Ingelheim, viser Johanna langt mer kunnskap om Bibelen enn broren Johannes. Mot sin fars ønske blir Johanna undervist av Aesculapius, som introduserer henne for litterære verk som den greske forfatteren Homer`s Odysseen.

Når en sendebud kommer fra biskopen for å sende Johanna for å ta henne med til katedralskolen, påstår faren at det har skjedd en feil og lar ham reise sin vei med hans andre sønn. Johanna flykter fra sitt hjem den natten, og finner broren hennes - ved siden av liket av den drepte budbringeren. De reiser deretter til Dorestad sammen. En lærer, Odo, er uvillig til å ta Johanna inn i klassen sin. Men Grev Gerold støtter imidlertid Johanna. Senere blir Gerold forelsket i Johanna. Men kort tid senere må Gerold gå inn i hæren til Lothar I av Det tysk-romerske rike. Hans kone Richilde (spilt av Claudia Michelsen) utnytter grevens fravær for å arrangere et ekteskap for Johanna, og dermed bli kvitt rivalen for Gerold`s kjærlighet.

En gruppe Vikinger bryter imidlertid inn i byen i løpet av vielsen og gjennomfører en blodig massakre. Johanna overlever så vidt, men broren Johannes blir drept under angrepet. Johanna flykter fra byen i forkledning, og går inn i et kloster tilhørende Benediktinerordenen under kallenavnet Johannes Anglicus. Faren besøker henne ved klosteret, og tror at hun er broren Johannes. Men når han oppdager hvem Johanna egentlig er og forsøker å avsløre henne, dør han av et hjerneslag. Johanna forsøker deretter å flykte fra klosteret, og blir reddet av en kvinne kalt Arn. Hun gjør Johanna til en veileder for sin datter Arnalda.

Johanna bestemmer seg for å bruke sin mannlige forkledning igjen, og reiser som pilgrim til Roma. Hun bruker sin medisinske kunnskap for å kurere pave Sergius II som har problemer på grunn av urinsyregikt. pave Sergius gjør Johanna deretter til hans personlige doktor. I mellomtiden planlegger Lothair og hans allierte, Anastasius, å myrde Sergius for å bli innsatt som pave selv. Men folket velger Johanna som pavens etterfølger ved akklamasjon. Imidlertid blir Johanna gravid, og hennes regjeringstid blir dermed satt i alvorlig fare.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A Papisa Joana». Q54875042. Besøkt 14. desember 2015. 
  2. ^ «Pope Joan». Internet Movie Database. Besøkt 27. mai 2016. 
  3. ^ «La papesse Jeanne». AlloCiné. Besøkt 27. mai 2016. 
  4. ^ a b Filmportal.de, Wikidata Q15706812, https://www.filmportal.de/ 
  5. ^ a b http://www.interfilmes.com/filme_29235_A.Papisa.Joana-(Die.Papstin).html; besøksdato: 27. mai 2016.
  6. ^ a b http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=121460.html; besøksdato: 27. mai 2016.
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n http://www.imdb.com/title/tt0458455/fullcredits; besøksdato: 27. mai 2016.
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  9. ^ «Die Päpstin». Kinokalender.com. Besøkt 14. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Video-x-generic.svgDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.