Pavemobil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pave Benedictus XVI kjører i en pavemobil av merket Mercedes-Benz.
Pave Benedictus XVI kjører i en pavemobil av merket Fiat.

Pavemobil er det uformelle navnet på spesialbygde motorkjøretøy som brukes til kjøring av paven. Bilen har ofte blitt konstruert slik at paven er synlig for store folkemengder. Mercedes-Benz har vært offisiell leverandør av pavemobiler siden 1930-tallet,[1] men paven bruker også biler av andre merker.

Etter mordforsøket på pave Johannes Paul II den 13. mai 1981 ble pavemobilene forsterket med panserglass, selv om paven ikke alltid bruker dette. I sin første tid som pave brukte Benedictus XVI et åpent kjøretøy.

Flere av kjøretøyene som er spesialbygd for pavens besøk har blitt igjen i de aktuelle landene og brukt ved senere besøk. De pavemobilene som fantes i Mexico og Filippinene ble utstilt da Johannes Paulus II døde, og for menneskene i disse landene som ikke kunne reise til Roma ble disse naturlige samlingssteder.

Kjøretøy brukt som pavemobil[rediger | rediger kilde]

(Ufullstendig liste)

  • Ford laget en serie pavemobiler til Vatikanet som var basert på produsentens limousiner. Et kjøretøy ble brukt av Paul VI under hans besøk i New York i 1965 og i Bogotá i 1970.
  • FranciscoFilippinene laget et spesialbygd kjøretøy som hadde panserglass og forsterkning mot sprenglegemer. Kjøretøyet ble finansiert gjennom frivillige donasjoner. Da Johannes Paul II døde ble det utstilt ved Quiapo Church og ble et valfartssted for de som ikke kunne reise til Roma. [1]
  • Land Rover laget en pavemobile for Johannes Paul IIs besøk i England. Denne finnes idag utstilt på Imperial Palace i Las Vegas.
  • Mercedes-Benz har tidligere laget pavemobiler på sine SUVer av G-klasse, og de nåværende modellene er basert på ML-klassen som selges i USA.
  • FSC Star, en lastebilfabrikant fra Starachowice i Polen, laget to kjøretøy før pave Johannes Paul IIs besøk i hjemlandet (Polen). De ombygde lastbilskarosseriene hadde en maksfart på 6 km/t.

Kardinal Ratzinger[rediger | rediger kilde]

Kardinal Ratzingers VW Golf

Den VW Golf som tidligere var eid av kardinal Josef Ratzinger innen han ble pave Benedictus XVI, ble av sin neste eier solgt på internettauksjonssiden eBay. [2] Selv om denne strengt tatt ikke er en pavemobil, har den fått mye oppmerksomhet siden paven er tidligere eier.

Det antas at kardinal Ratzinger ikke har hatt førerkort og sannsynligvis bare har vært passasjer. Antagelig har hans personlige sekretær kjørt bilen og sørget for de fleste ærender som bilen ble brukt til.

Bilen er nå utstilt i et kjøpesenter i Berlin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mercedes bygger «miljø»-pavemobil». VG (norsk). 21. juni 2011. Besøkt 12. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]