Pavel Filonov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pavel Filonov
Født27. des. 1882[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Moskva
Død3. des. 1941[5][1][2][6]Rediger på Wikidata (58 år)
St. Petersburg
Beskjeftigelse
Utdannet vedStatsuniversitetet i Moskva
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjetunionen
GravlagtSeraphimovskoe gravlund
Medlem avSovjetunionens kunstnerforbund

Selvportrett

Pavel Nikolajevitsj Filonov, (russisk: Па́вел Никола́евич Фило́нов; født 27. desember 1882jul./ 8. januar 1883greg. i Moskva, død 3. desember 1941 i Leningrad) var en russisk kunstmaler, kunstteoretiker og poet.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Yngre år[rediger | rediger kilde]

Filonov ble født i Moskva. Fjorten år gammel, i 1897, flyttet han til St. Petersburg der han tok læretimer i kunstmaling. I 1908 begynte han ved St. Petersburgs kunstakademi, han ble utvist fra akademiet i 1910.

Kunstteoretiker[rediger | rediger kilde]

De neste fire årene, 191014, var han aktiv i kunstnergruppen Sojuz Molodjozjij (Ungdomsforbundet), grunnlagt av kunstmalerne Elena Guro og Mikhail Matjusjin. I 1912 skrev Filonov artikkelen Kanon og loven, der han formulerte prinsippene for analytisk realisme, eller "anti-kubisme". Ifølge Filonov skildrer kubismen deler av overflategeometrien til gjenstandene, mens analytisk realisme skal skildre brokker av gjenstandenes innerste sjel.[trenger referanse] Han holdt fast ved prinsippene sine livet ut.

Under vignetten Universell blomstring (”Mirovoj rastsvet”) fremmet Filonov en arbeidsmetode som gikk fra det partikulære til det generelle.[trenger referanse]Han mente at objektene og feltene skulle bygges opp fra små detaljer og biter, og hevdet at å gjøre det omvendt ikke var noe annet enn ren sjarlatanisme.[trenger referanse] Etter det formålet arbeidet han, og han krevde at studentene hans skulle bruke svært små pensler når de malte, og de fineste stiftene når de tegnet.

Ledende maler[rediger | rediger kilde]

Ansiktet på et ikon, 1940

I årene 1913 til 1915 var Filonov nært knyttet til Vladimir Majakovskij, Velimir Khlebnikov og andre futurister. Høsten 1916 meldte han seg til tjeneste i første verdenskrig og kjempet ved den rumenske fronten. Filonov deltok i den russiske revolusjonen i 1917, han var formann av Den revolusjonære krigskomitéen i Dunaj-regionen.

I 1919 stilte han ut arbeid ved Den første frie utstilling av kunstnere fra alle trender i Eremitasjen i Petrograd. I 1923 ble han professor ved St. Petersburgs kunstakademi og medlem av Instituttet for kunstnerisk kultur (INKhUK). To år senere organiserte han kunstnergruppen Mestre i analytisk realisme, der mer enn 70 malere deltok. Gruppen skal ha fungert fram til 1932. Arbeidet deres fikk innvirkning på suprematismen og ekspresjonismen.[trenger referanse]

I unåde[rediger | rediger kilde]

En stor retrospektiv utstilling med Filonovs kunst var planlagt i 1929 ved Det russiske muséet. Men sovjetregjeringen forbød utstillingen. Fra 1932 gikk Filonov rundt og svalt, men nektet trass i dette å selge verkene sine til private kunstsamlere.[trenger referanse] Han ønsket å gi sitt hele arbeid til Det russiske muséet som en gave, for å få en start på et Museum for analytisk realisme. Filonov holdt frem å male, helt til han svalt i hel under den nazi-tyske beleiringen av Leningrad.

Ettertid[rediger | rediger kilde]

Størstedelen av Filonovs verk ble tatt vare på av søsteren hans, Jevdokija N. Glebova. Hu lagret maleriene i Det russiske muséets arkiv og med tiden donerte hun dem som gave. Utstillinger av Filonovs verk var lenge forbudt. I 1967 ble det gitt tillatelse til en utstilling i Novosibirsk av Filonovs kunst. I 1988 ga Det russiske muséet grønt lys for Filonov-verk til samlingene sine. Den aller første internasjonale utstillingen av arbeidet hans ble holdt i Paris i 198990.

Utvalgte verk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 17792, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Le Delarge, oppført som Pavel FILONOV, Delarge-ID 14973_artiste_FILONOV_Pavel, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6k07vx6, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ RKDartists, «Pavel Nikolaevich Filonov», RKD kunstner-ID 28013[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Filonov, Pavel[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]