Paulus’ andre brev til Timoteus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Paulus' andre brev til Timoteus»)

Paulus' andre brev til Timoteus, også kalt andre Timoteusbrev, er et av brevene som bærer apostelen Paulus’ navn, og er i den kanoniske rekkefølge den sekstende boken i Det nye testamente. I norske bibelhenvisninger forkortes brevet etter bibelselskapets standard «2 Tim».

Brevet er et av de såkalte pastoralbrevene. De andre brevene i denne gruppen er Paulus' første brev til Timoteus og Paulus' brev til Titus. Betegnelsen pastoralbrev (av latin pastor «hyrde»)kom i bruk på 1700-tallet, og henspiller på at brevene er rettet til individuelle personer med lederansvar i menigheten. Den Timoteus som brevet er adressert til omtales både i Apostlenes gjerninger og andre brev som en følgesvenn av Paulus.

De fleste bibelforskere mener at pastoralbrevene ikke kan være skrevet av Paulus selv. NT-fragmenter fra Dødehavsrullene (Grotte 7) deriblant Timoteusfragmentene, støtter imidlertid pastoralbrevenes paulinske opprinnelse ved sin tidlige datering.[1]

I brevet blir Timoteus oppfordret til å være utholdende i tjenesten, og være tro mot det som er overlevert han. Dette må han gjøre selv om han blir utsatt for prøvelser, og her blir Paulus holdt fram som et forbilde. Som i første timoteusbrev legges det vekt på at Timoteus må avvise vranglærere, og lede de som er kommet på villspor tilbake.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Helge Fauskanger Det nye testamente - ny oversettelse tekstene slik de opprinnelig ble skrevet, 2015 [kritisk, kommentert utgave] Juritzen 2015 ISBN 9788282055949
  • Gerhardson, Birger: En bok om nya testamentet. Kristianstad 1993

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thoralf Gilbrant - "Hva skjedde med Bibelen?" s. 55-56 (ISBN 82-7388-398-1) (1994)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Bibelen Oversettelsene av 2005 & 1978/85