Hopp til innhold

Paulo Futre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paulo Futre
FødtPaulo Jorge dos Santos Futre
28. feb. 1966[1][2]Rediger på Wikidata (58 år)
Montijo
BeskjeftigelseFotballspiller, skuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetPortugal
Høyde176 centimeter
PosisjonVing
Landslag
År Lag Kamper (mål)
1983–1995 Portugal 41 (6)

Paulo Jorge dos Santos Futre (født 28. februar 1966 i Montijo i Portugal), er en portugisisk tidligere fotballspiller regnet som en av tidenes beste portugisiske fotballspillere.

Futre ble tidlig del av ungdomsavdelingen til Sporting Lisboa. Hans første kamp for seniorlaget spilte han under en tur til Brasil i mai 1983. Fire måneder senere fikk han sin landslagsdebut i en femmålsseier over Finland. Bare sytten år, seks måneder og 21 dager gammel ble han Portugals yngste landslagsspiller noensinne.

Sportings tilhengere hadde store forventninger til lagets store stjerneskudd. Sjokket ble derfor stort da Futre på sommeren i 1984 valgte å forlate Sporting til fordel for Porto.

Allerede etter én sesong med Porto var han nær ved å selges videre. Men en overgang til Atlético Madrid kollapset i siste liten fordi klubbene ikke kom til enighet om en betalingsordning. Futre forble dermed hos Porto i to år til. De to sesongene ble de to viktigste i klubbens historie til da. I 1985/86-sesongen vant Porto seriemesterskapet, og kvalifiserte seg dermed påfølgende sesong for Serievinnercupen, hvor Porto var heldig med trekningene av motstandere fram til finalen hvor de overraskende slo favoritten Bayern München med 2-1.

I 1987 kom Atlético Madrid tilbake på banen. Presidentkandidat Jesús Gil kom til enighet om en overgang og vant presidentskapet i Atlético med klar margin med løftene om å hente Futre og den argentinske treneren César Luis Menotti til klubben. I seks sesonger var Futre kaptein og største stjerne for en klubb som under tiden var kjent for hyppige trenerskifter.[3]


Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Base de Datos del Futbol Argentino, oppført som FUTRE paulo jorge dos santos, BDFA spiller-ID 48232[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ transfermarkt.com, Transfermarkt spiller-ID 27705, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Rino Landa (1. mai 1992). «Manzanares maestro». World Soccer (engelsk): 28. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]