Paulin-Joseph-Justin Albouy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paulin-Joseph-Justin Albouy
Født9. juni 1880Rediger på Wikidata
Frankrike
Død7. feb. 1957Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1903–), misjonær Rediger på Wikidata
Embete
  • Katolsk erkebiskop (1946–)
  • titulærbiskop (1930–)
  • apostolisk vikar (1930–) Rediger på Wikidata
Medlem avDet parisiske ytremisjonsselskap
Den moderne katolske katedral i Nanning.

Paulin-Joseph-Justin Albouy (født 9. juni 1880 i Camboulazet i kommunen Carcenac-Peyralès i Aveyron i Frankrike, død 7. februar 1954 i Rodez) var katolsk erkebiskop av Nanning i Guangxi i Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Albouy kom fra stedet Tavernes ved Camboulazet og var tredje barn i en bondefamilie med tretten barn. En av hans søstre ble nonne, en av hans brødre misjonær i Arizona.

Prest, misjonær[rediger | rediger kilde]

Han var medlem av det parisiske ytremisjonsselskap og ble presteviet 21. juni 1903. Han ble 11. november samme år sendt til misjonene i Kina.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Han ble den 27. mars 1930 utnevnt av pave Pius XI til titulærbiskop og til apostolisk vikar av Nanning. Bispevielsen fant sted 24. august 1930 med biskop Gustave-Joseph Deswazières (Beihai) som hovedkonsekrator. De to medkonsekratorer var biskop Enrico Pascal Valtorta og biskop James Edward Walsh. Bispevielsen fant sted i Hongkong.

Under annen verdenskrig okkuperte japanernes militære styrker to ganger deler av hans bispedømme. I november 1944 måtte biskopen flykte unna japanerne til de titusen toppers fjell nær grensen til Vietnam, og da han i september neste år kunne vende tilbake, fant han at hans bispegård var blant de mange nedbrente bygninger i Nanning.

Den 11. april 1946 ble han promovert til erkebiskop av samme sted.

Den 4. desember 1951 rykket kommunistiske styrker inn i Nanning. Flere av hans utenlandske prester ble utvist umiddelbart, selv fikk han til å begynne med forbli. Men den 10. september 1952 ble han arrestert. Han ble dømt og utvist noen få dager etter; en eskorte på seks vakter ledsaget ham til grensen mot Hongkong, der han ankom 20. september.

Han reiste så hjem til Frankrike, der han døde etter kort tid. Begravelsesmessen fant sted i katedralen i Rodez og han ble gravlagt i sin hjemlandsby, Camboulazet.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.catholic-hierarchy.org balbo, lest 8. januar 2021
Forgjenger:
 Maurice-François Ducoeur 
Apostolisk vikar, så første erkebiskop (1946), av Nanning
(19301957 - men utvist 1952)
Etterfølger: