Paul Gautsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paul Gautsch
Paul Gautsch.jpg
Født26. februar 1851
Döbling[1]
Død20. april 1918 (67 år)
Wien[2]
Utdannet ved Universitetet i Wien
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Keiserdømmet Østerrike

Paul Gautsch von Frankenthurn (født 26. februar 1851 i Döbling som den gang var en forstad til Wien, død 20. april 1918 i Wien) var minister og statsmann i Østerrike-Ungarn.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Paul Gautsch var sønn av en statstjenestemann og besøkte elitegymnasiet Theresianum. Han studerte rettsvitenskap ved Universität Wien, og avsluttet sub auspiciis imperatoris.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Gautsch ble ansatt i undervisningsministeriet i 1874 og avanserte raskt. Han ble i 1881 direktør for Det teresianske akademi, ble i 1885 undervisningsminister og ble i 1890 friherre.

I 1893 fratrådte Gautsch samtidig med Eduard Taaffe. I regjeringen Kasimir Felix Badeni (oktober 1895 til november 1897) ble han atter undervisningsminister. Etter Badenis avgang ble Gautsch selv ministerpresident og dessforuten innenriksminister, men gikk av allerede i mars 1898, på grunn av at hans forandringer i Badenis språkforordninger for Böhmen ikke tilfredsstilte de tyskliberale elementene i riksrådet.

Etter at han ble ministerpresident på nytt den 31. desember 1904 ved Ernest von Koerbers fall, måtte han gjennomkjempe en rekke unionstvister med ungarerne. I Østerrikes indre politikk gjorde han en viktig innsats ved å på alvor ta opp spørsmålet om innføring av allmenn stemmerett og opphevelse av den gamle klasserepresentasjonen.

Hans frisinnede forslag til representasjonsreform støtte imidlertid på sterk motstand fra de privilegerte storgodseierne og særlig blant polakkene. Derfor måtte Gautsch gå av i april 1906 etter imidlertid å ha lagt grunnen til og i hovedtrekkene vunnet støtte for den store reform, somn deretter – etter at kabinettet Hohenlohe brøt sammen innen et par måneder - ved nye konsesjoner og kompromisser i 1907 ble gjennomført under Max Wladimir von Beck.

I 1895 ble Gautsch medlem på livstid av herrehuset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 12. des. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]