Patrick van Rensburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Patrick van Rensburg
Født 3. desember 1931
Durban
Nasjonalitet Sør-Afrika, Botswana
Utmerkelser Right Livelihood Award

Patrick van Rensburg (født i desember 1931 i Durban, Sør-Afrika) er en sørafrikansk pedagog og tidligere anti-apartheidaktivist.

Van Rensburg var sørafrikansk visekonsul i Belgisk Kongo (nå Den demokratiske republikken Kongo) fra februar 1956 til mai 1957, da han gikk av i en protest mot Sør-Afrikas apartheid-politikk og deres rasediskriminering som favoriserte de hvite til fordel for den svarte befolkningen i landet. Han sluttet seg senere til det politiske partiet South African Liberal Party og ble dettet partiets sekretær for Transvaal-provinsen i september 1958.

I 1959 flyttet han til Storbritannia, hvor han nesten umiddelbart begynte å organisere en kampanje for å boikotte sørafrikanske varer i flere europeiske land, blant annet i Storbritannia og Nederland. Andre arrangører og tilhengere av kampanjen, inkluderte blant andre berømte personligheter som Julius Nyerere, Trevor Huddleston, Canon John Collins og Tennyson Makiwane.

Han flyttet senere til Bechuanaland (heter nå Botswana). Han er nå en eldre statsmann i Botswana og skriver artikler og reportasjer for den uavhengige avisen Mmegi, som blir gitt ut i Botswana.