Patras

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Patra»)
Patras
Πάτρα
Patras, sett fra festningen.
LandHellas’ flagg Hellas
PeriferiVest-Hellas
PrefekturAkhaia
Oppkalt etterPatreus
TidssoneUTC+02.00
Postnummer26x xx
Retningsnummer2610
Areal125,4 km²
Befolkning171 484 (2011)
Bef.tetthet1 367,5 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Nettsidewww.e-patras.gr/el
Posisjonskart
Patras ligger i Hellas
Patras
Patras
Patras (Hellas)
Kart
Patras
38°15′00″N 21°44′00″Ø

Patras (nygresk: Πάτρα; gammelgresk: Πάτραι) er den tredje største byen i Hellas, ved Patrasbukta på nordkysten av Peloponnes, rundt 215 km vest for Athen. Byen ble bygd ved foten av fjellet Panakhaiko med utsyn over Patrabukta. Den er hovedstad i prefekturet Akhaia.

Patras' byområde består av 160 400 innbyggere,[1] mens det større urbane området, som er dannet innenfor den nye kommunen Patras (i henhold til kommunereformen av 2011), hadde en befolkning på 213 984 (i 2011). Dens kjernebosetning har en historie som strekker seg over 4000 år. I romersk tid hadde den blitt en kosmopolitisk senter i det østlige Middelhavet, og i henhold til kristen tradisjon var det også stedet hvor apostelen Andreas fikk sitt martyrium. Gamlebyen ble ødelagt under den greske selvstendighetskrigen som begynte i 1821. Byen ble i 2006 valgt til Europeisk kulturhovedstad.

Byen har blitt kalt[av hvem?] for «Hellas port til Vesten», og er et kommersielt sentrum Fra havnen blir det eksportert rosiner, korinter, olivenolje og vin. Byen har en betydelig tekstil- og lærindustri, og driver særlig med handel til Italia og resten av Vest-Europa. Den har to offentlige universiteter og et teknologisk institutt, en stor studentbefolkning og et betydelig vitenskapelig senter innenfor teknologisk utdannelse. Rio-Antirio-broen knytter Patras' vestlige forstad Rio til byen Antirrio og Peloponneshalvøya til det greske fastlandet.

Hver februar er byen vert for et av Europas største og mest fargerike karnevaler, hvor de mest kjente trekkene er store satiriske flåter og ekstravagante fester og parader. Det har mange tusener av besøkende. Patras er også kjent for å støtte egen gresk kultur med framføringer innenfor moderne teater- og litteratur. Byen var europeisk kulturhovedstad i 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]