Pasient- og brukerombud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pasient- og brukerombud er norske ombudsmenn som skal støtte pasienter og pårørende når de trenger råd, veiledning og informasjon om pasientrettigheter. Ordningen med pasient- og brukerombud i hvert fylke er statlig og lovfestet i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 8.[1] Ombudene skal ta vare på pasientene og brukernes behov, interesser og rettssikkerhet overfor helse- og sosialtjenesten, og bidra til å bedre kvaliteten i tjenestene. Ombudets arbeidsområde er offentlige spesialisthelsetjenester og kommunale helse- og sosialtjenester.

Pasient- og brukerombudene er en rådgivende instans for pasienter og pårørende. Ombudene er selvstendige og uavhengige, men har ikke formell makt. Ordningen er administrativt knyttet til Helsedirektoratet. Ombudene har taushetsplikt og ordningen er gratis. De som henvender seg til ombudet kan kreve å være anonyme. Både pasienter, pårørende og helsepersonell kan ta kontakt.

Pasient- og brukerombudet kan gi informasjon om hvilke rettigheter en har som pasient og/eller bruker. Ombudene kan gi råd og veiledning og hjelpe med å formulere og videreformidle spørsmål og/eller klager. Ombudene kan også bidra som konfliktløser og hjelpe til i dialog med helsepersonell/sykehus, sykehjem, allmennlegetjeneste og andre som gir helsehjelp og sosiale tjenester.

Ombudenes erfaringer blir brukt til å gi tilbakemeldinger for å bidra til øket kvalitet i tjenestene.

Det er avgjørende at pasienter er informert om sin helsetilstand og om planlagt behandling. Pasientene må få tilbud om kopi av henvisinger, epikrise og journal. Dette gir pasienten reell medvirkning og bidrar til at pasienten selv kan ivareta sine interesser på en bedre måte.

Ombud finnes pr. 2016 i alle fylker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pasient- og brukerrettighetsloven, kapittel 8 lovdata.no, besøkt 3. april 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]