Partido Obrero de Unificación Marxista

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Partido Obrero de Unificación Marxista (forkortet P.O.U.M.) var et sosialistisk/revolusjonært parti under den spanske borgerkrigen (19361939). Partiet sloss mot fascistene og arbeidet for en sosial revolusjon i Spania. Partiets kjerneorganisasjon bekjente seg til trotskismen, og mente at Spania måtte gjennomgå en sosial revolusjon før man kunne beseire Franco-styrkene og frigjøre Spania. POUM bestod også av mer moderate sosialister, og hadde støtte fra det tyske partiet SAP.´´En tysk frivillig som i 1937 besøkte og støttet P.O.U.M., var SAP-medlemmet Willy Brandt.

Utover 1937 brøt det ut regelrett borgerkrig («borgerkrigen i borgerkrigen») mellom de trotskistiske POUM-styrkene og Stalin-tro kommunister i Barcelona, og regjeringen bidro til å slå ned urolighetene og utrydde P.O.U.M. som reell kraft i Spania. Lederne og medlemmene ble forfulgt og fengslet eller drept, og P.O.U.M. ble forbudt av regjeringen.

partistubbDenne partirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.