Partido Comunista de España

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Partido Comunista de España
LandSpania
Offisielt navnPartido Comunista de España (PCE)
GeneralsekretærEnrique Santiago
Grunnlegger(e)Jules Humbert-Droz
Grunnlagt14. april 1921
HovedkvarterMadrid
Ungdomsorg.Unión de Juventudes Comunistas de España
Antall medlemmer35 000 (2010)
IdeologiEurokommunisme (1960-årene–1980-årene) kommunisme marxisme-leninisme internasjonalisme republikanisme føderalisme feminisme Laïcité
Politisk posisjonVenstreradikalisme
Nettstedwww.pce.es (es)

Spanias Kommunistiske Parti (Partido Comunista de EspañaPCE) er det tredje største partiet i Spania. Det er den sterkeste kraften innenfor Izquierda Unida, og er historisk forbundet med den største fagorganisasjonen i landet i nyere tid, Comisiones Obreras (CC.OO.).

Det første kommunistpartiet i Spania ble dannet 15. april 1920, og sprang ut av ungdomsorganisasjonen til sosialistpartiet PSOE. 13. april 1921 dannet så en fløy i PSOE med sympatier til Komintern enda et kommunistparti. Den 14. november 1921 ble så PCE dannet ved at de to kommunistpartiene gikk sammen, og det forente partiet ble værende medlem i Komintern. Partiet led mye av forfølging under diktaturet til general Miguel Primo de Rivera (19231930). Under folkefrontregjeringen og den spanske borgerkrigen 19361939 hadde PCE stor innvirkning etter hvert som regjeringen ble avhengig av sovjetisk våpenhjelp.

1970-tallet var PCE under lederen Santiago Carrillo med å utvikle eurokommunismen, en mer moderne og demokratisk reformkommunisme/venstresosialisme som også blant annet preget det italienske kommunistpartiet.

Ungdomsorganisasjonen til PCE er Unión de Juventudes Comunistas de España (Forbundet av kommunistisk ungdom i Spania). PCE gir ut avisen Mundo Obrero (Arbeider-verden).

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]