Parmalat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Parmalat
Parmalat logo.svg
Parmalat Белгород.jpg
BransjeNæringsmiddelindustri
Etablert1961 i Collecchio
Hovedkontor CollecchioRediger på Wikidata
LandItalia
Produkt(er)Melk
Grunnlegger(e)Calisto Tanzi
Nettsted Offisielt nettsted

Parmalat SpA er et italiensk meieri- og matvareselskap som nær ble slått konkurs sent i 2003. Selskapet var i sin tid Europas største meieriselskap. Selskapet hadde fabrikker i flere land og hadde om lag 140 fabrikksteder og om lag 36 000 ansatte på verdensbasis. Om lag 5 000 italienske bønder hadde leveranser til selskapet.

Selskapet ble etablert i 1961 av Calisto Tanzi da han etablerte en liten pasteuriseringfabrikk i Parma i Italia. De neste førti årene ekspanderte selskapet til å bli et selskap som drev med blant annet meieriprodukter, bryggerier og bakerier i seks land. Selskapet ble notert på børsen i Milano i 1990 og ekspanderte videre innen reiseliv (ParmaTour) og TV (Odeon TV), og eide også fotballklubben Parma. Selskapet hadde på slutten operasjoner i 30 land.

I 2003 ble det kjent at selskapet hadde trikset med regnskapene. Dette hadde skjedd gjennom forfalskning av dokumenter i selskapets stråselskap BonlatCayman-øyene. Italias statsminister Silvio Berlusconi nedsatte som en følge av dette en kommisjon som skulle granske forfalskningene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]