Parmalat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Parmalat
Parmalat logo.png
Caixas de leite da Parmalat em Governador Valadares MG.JPG
Org.formSociété par actions simplifiée
Bransje Næringsmiddelindustri
Etablert1961
MorselskapLactalis
HovedkontorCollecchio
Grunnlegger(e)Calisto Tanzi
Nettsidehttp://www.parmalat.com

Parmalat SpA er et italiensk meieri- og matvareselskap som nær ble slått konkurs sent i 2003. Selskapet var i sin tid Europas største meieriselskap. Selskapet hadde fabrikker i flere land og hadde om lag 140 fabrikksteder og om lag 36 000 ansatte på verdensbasis. Om lag 5 000 italienske bønder hadde leveranser til selskapet.

Selskapet ble etablert i 1961 av Calisto Tanzi da han etablerte en liten pasteuriseringfabrikk i Parma i Italia. De neste førti årene ekspanderte selskapet til å bli et selskap som drev med blant annet meieriprodukter, bryggerier og bakerier i seks land. Selskapet ble notert på børsen i Milano i 1990 og ekspanderte videre innen reiseliv (ParmaTour) og TV (Odeon TV), og eide også fotballklubben Parma. Selskapet hadde på slutten operasjoner i 30 land.

I 2003 ble det kjent at selskapet hadde trikset med regnskapene. Dette hadde skjedd gjennom forfalskning av dokumenter i selskapets stråselskap BonlatCayman-øyene. Italias statsminister Silvio Berlusconi nedsatte som en følge av dette en kommisjon som skulle granske forfalskningene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]