Parkhead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°51′4,40″N 4°11′50,20″V

Gatekrysset Parkhead Cross ligger i bydelen og regnes som bydelens sentrum
Celtic Park etter ombyggingen på 1990-tallet er et landemerke i området

Parkhead (Skotsk-gælisk: Pairkheid)[1] er en bydel i Glasgow og ligger i det østlige området East End på den nordlige elvebredden av Clyde.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet stammer fra en tidligere landsby som lå i området hvor dagens Gallowgate og Tollcross Road møter Westmuir Street. Duke Street og Springfield Road møtes i området og disse fem gatene danner en femveiskryss, kalt Parkhead Cross. Glasgows østre gravlund ble etablert i området i 1847, langs Gallowgate.[2]

Området ble særlig utviklet som byområdet i forbindelse med funn av kull i 1837, og ble et industrielt sentrum. I 1897 ble firmaet William Beardmore and Company kjent for sin produksjon av høykvalitetsstål som ble utviklet på den lokale Parkhead Forge som ble grunnlagt rundt 1837 og utvidet i årene mellom 1884 og 1914. Anlegget ble stengt i 1976, og er i det et kjøpesenter.

Celtic FC[rediger | rediger kilde]

Parkhead er i dag mest kjent for å være hjemmeområdet til fotballklubben Celtic FC. Deres hjemmebane Celtic Park åpnet i 1892 etter at klubben flyttet over fra sin tidligere tomt på andre siden av gaten hvor de hadde spilt sine første tre år. En journalist som dekket hendelsen skrev at dette var som å «flytte fra gravlundet til paradis» («moving from the graveyard to paradise») noe som førte til at klubben stadion fikk kallenavnet Paradise. Celtic Park har adresse 95, Kerrydale Street, rett ved gjennomfartveien London Road i Parkhead. Stadionet blir ofte referert til som Parkhead på grunn av plasseringen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Online Scots Dictionary
  2. ^ Elizabeth Williamson, Anne Riches & Malcolm Higgs, The Buildings of Scotland: Glasgow. London: Penguin 1990 ISBN 0-14-071069-8