Paris Bordone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paris Bordone
Villa Torlonia - Paris Bordone.JPG
Født5. juli 1500Rediger på Wikidata
TrevisoRediger på Wikidata
Død19. januar 1570Rediger på Wikidata (69 år)
VeneziaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Republikken VeneziaRediger på Wikidata
Kjente verkPerseus Armed by Mercury and Minerva

Venus og Mars med Cupid av Paris Bordone, malt fra 1559 til 1560, Doria Pamphilj galleri

Paris Bordone (født 5. juli 1500 i Treviso, død 29. januar 1570 i Venezia) var en italiensk maler fra Venezia virksom i renessansen. På tross av at han hadde studert med Tizian hadde han trekk av manierismens kompleksitet og provinsialismens vigør.[trenger referanse]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Paris Bordone ble født i Treviso, men flyttet til Venezia som ungdom og var en kort stund i lære hos Tizian. Han utdannet seg videre gjennom studiet av Giorgiones og Palma Vecchios verk.

Maler[rediger | rediger kilde]

Fra 1520 og utover er det malerier av Bordone, blant de «Den hellige familie» i Firenze og «Den hellige familie med Katarina av Alexandria» i Eremitasjen.

Han virket foruten i Venezia i andre norditalienske byer som Vicenza, Crema, Genova og Torino, samt, på kong Frans I av Frankrikes invitasjon i Paris (1538), også i Augsburg.[trenger referanse] Hans verker derfra er imidlertid gått tapt.

Hans virtuost dyktige stoffskildring fremtrer i såvel hans portretter som i hans religiøse og mytologiske bilder.[trenger referanse]

Den store maleriet «En fisker overleverer til dogen den hellige Markus' ring» (Akademiet i Venezia) er blitt ansett som tidens vakreste seremonibilde.[trenger referanse] I Skandinavia er Bordone representert med en duk «Jupiter og Io» i Göteborgs konstmuseum[1] og et dobbeltportrett i samlingen på Nivaagaard.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]