Langpalpulveedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pardosa saltans»)
Langpalpulveedderkopp
Nomenklatur
Pardosa saltans
Tpfer-Hoffmann, 2000
Populærnavn
langpalpulveedderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieUlveedderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?

Langpalpulveedderkopp (Pardosa saltans) er en av edderkoppene i gruppen ulveedderkopper (Lycosidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett. Pardosa saltans ble første gang registrert i Norge 29. april 2010 på Mo i Gjerstad, (Aust-Agder).[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Langpalpulveedderkopp er utbredt i Europa. Den finnes i Norge, faktisk utbredelsen i Norge er ikke kjent, da denne nylig beskrevne arten tidligere er registrert som den svært like og vanlige Pardosa lugubris.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Langpalpulveedderkopp er som voksne (imago) er hunnen omtrent 6 mm, mens hannen er omtrent 5 mm lang (kroppens lengde).

Hunnen er brun, med en lysere midtstripe over ryggsiden, den kan ha noen få flekker på bakkroppen. Beina er lyst brune med mørkere ringer.

Hannen er noe mindre enn hunnen og brunsvart, med en lysere midtstripe over ryggsiden, den har noen få mørkere flekker på bakkroppen. Beina hos hannen er lyse, men mørkere, nesten svarte, nær kroppen.

Mange av artene i slekten Pardosa er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. Pardosa saltans er svært lik Pardosa lugubris. Hunnene kan ikke artsbestemmes, de er helt like både av ytre utseende og genitalier. Hanner kan skilles på små detaljer i pedipalpene.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og et hode-bryst parti (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne, hvorav de to midterste er langt større enn de andre.

Systematisk inndeling[rediger kilde]

Slekten Pardosa er en gruppe som består av ca. 520 arter i verden.[2] I Norge er det registrert 22 arter[3].

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morka, Glenn Halvor. Ulveedderkopper – edderkopper.net Arkivert 23. oktober 2010 hos Wayback Machine. (besøkt 11. oktober 2010)
  2. ^ The world spider catalog, Version 18.5. American Museum of Natural History.
  3. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt 14. oktober 2010)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Pardosa (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]