Åkerulveedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pardosa agrestis purbeckensis»)
Åkerulveedderkopp
Nomenklatur
Pardosa agrestis
(Westring, 1861)
Populærnavn
åkerulveedderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieUlveedderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?
Inndelt i

Åkerulveedderkopp (Pardosa agrestis) er en av edderkoppene i gruppen ulveedderkopper (Lycosidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Åkerulveedderkopp er utbredt i Europa. Den finnes i Norge. Det finnes en underart, Pardosa agrestis purbeckensis (F. O. P.-Cambridge, 1895).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Åkerulveedderkopp er lyst eller litt mørkere brun eller brunsvarte, med lysere eller mørkere flekker. Hannen er mindre noe mørkere farget enn hunnen. Den ligner ganske mye på Pardosa agricola, men har mindre tydelige ringer på beina, og den lyse midtstripen på forkroppen er bredere. Den ligner også Pardosa monticola og Pardosa nigriceps. Mørke individer kan ligne litt på Pardosa amentata. Som voksne (imago) er hunnen mellom 7 og 9 mm, mens hannen er mellom 5 og 7 mm lang (kroppens lengde).

Mange av artene i slekten Pardosa er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og et hode-bryst parti (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne, hvorav de to midterste er langt større enn de andre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago) kjønnsmodne hanner og hunner finnes fra tidlig på våren. Hannene dør innen midtsommer, mens hunnene lever lengre, helt til tidlig på høsten.

Systematisk inndeling[rediger kilde]

Slekten Pardosa er en gruppe som består av ca. 520 arter i verden.[1] I Norge er det registrert 22 arter[2].

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The world spider catalog, Version 18.5. American Museum of Natural History.
  2. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt 14. oktober 2010)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Pardosa (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]