Parasitt (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Parasitt
Generell informasjon
SjangerDrama / Thriller / Komedie
Utgivelsesår2019
Prod.landSør-Korea
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en-US) · Offisielt nettsted (en)

Parasitt er en sørkoreansk tragikomisk thrillerfilm fra 2019, skrevet og regissert av Bong Joon-ho. Den hadde premiere under filmfestivalen i Cannes i 2019, hvor den også vant Gullpalmen.[1] Den er den første sørkoreanske filmen som vinner Gullpalmen. Filmen vant Oscar for beste film som første ikke-engelskspråklige film, i tillegg til Oscar for beste fremmedspråklige film, beste regi og beste originalmanus.

Filmpolitiet kalte filmen «en glimrende film med evnen til å overraske stort, og er Bong Joon-Hos beste til nå», og ga den terningkast fem.[2] I amerikanske medier har filmen blitt hyllet som en av 2019s beste, og den hadde i slutten av oktober 2019 en score på 99% på Rotten Tomatoes basert på 236 anmeldelser.[3]

For den norske filmdistributøren Arthaus ble filmen deres mest populære kinofilm noensinne, og den første filmen de distribuerte som solgte over 100 000 kinobilletter i Norge. Deres beste film før dette var Requiem for a Dream fra 2000.[4] Den ble nominert til beste utenlandske kinofilm under Amandaprisen 2020.[5]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Kim-familien består av far Ki-taek, mor Chung-sook, datter Ki-jung og sønn Ki-woo. De bor i en liten leilighet, og har lavt betalte midlertidige jobber, og sliter med å få økonomien sin til å møtes. Min-hyuk er student ved et universitet, og nær venn av Ki-woo, gir familien en gave som er ment å love rikdom. Han reiser for å studere i utlandet, og foreslår at Ki-woo kan overta jobben som veileder for datteren til den velstående Park-familien. Ki-woo later som han er student ved Yonsei-universitetet, og blir ansatt av Park-familien.

Kim-familien later som de er høyt kvalifiserte arbeidere for å overta som tjenere for Parks-familien. Chung-sook tar blant annet over som Park-familiens husholderske etter at de overbeviser Mrs. Parks om at den tidligere husholdersken, Moon-gwang, har tuberkulose. Når Parks-familien reiser på camping, dukker Moon-gwang opp igjen og forteller Chung-sook at hun hadde glemt noe i familiens kjeller. Hun går inn i en skjult inngang til en underjordisk bunker hvor Moon-gwangs ektemann Geun-sae har bodd i all hemmelighet i over fire år for å gjemme seg for en lånehai.

Dagen etter planlegger Park-familien å arrangere en bursdagsfeiring for sønnen Da-song med Kim-familiens hjelp. Men Ki-woo går inn i den skjulte bunkeren i kjelleren, og finner Moon-gwang død av hjernerystelse de hadde med henne. Geun-sae ønsker å hevne Moon-gwang, og stikker Ki-jung med en stor kjøkkenkniv som fører til problemer med Park-familien foran de forferdete gjestene til bursdagen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Song Kang-ho som Ki-taek
  • Lee Sun-kyun som herr Park
  • Cho Yeo-jeong som Yeon-kyo, herr Parks kone
  • Choi Woo-shik som Ki-woo, Ki-taeks sønn
  • Park So-dam som Ki-jung, Ki-taeks datter
  • Jang Hye-jin som Chung-sook, Ki-taeks kone
  • Lee Jung-eun som Moon-gwang, Park-familiens husmor
  • Jung Ziso som Da-hye, herr Parks datter
  • Jung Hyeon-jun som Da-song, herr Parks sønn

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Redaksjonen (25. mai 2019):Gullpalmen til sørkoreanske ”Parasite”. Rushprint
  2. ^ Birger Vestmo (23. mai 2019): Parasite. Petre
  3. ^ «Parasite (Gisaengchung) (2019)». Rotten Tomatoes. Besøkt 28. oktober 2019. 
  4. ^ Ida Madsen Hestman (25. februar 2020). «– Sør-Korea tok over Hollywood». Dagsavisen. Besøkt 25. februar 2020. «Det er ny rekord for Arthaus å selge over hundre tusen billetter på én film.» 
  5. ^ «Flest «Amanda»-nominasjoner til «Barn»: – Håper jeg vinner». nrk.no. 17. juni 2020. Besøkt 3. juli 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Shoplifters
Gullpalmen
(2019)
Neste mottaker: