Parallell prosjektering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Parallell prosjektering er når det foregår en samtidig bygging og prosjektering i et bygg- og/eller anleggsprosjekt. Samtidigheten går ut på at entreprenørene mens de holder på med sin utførelse av arbeidene, får levert tegninger, beskrivelser og beregninger («prosjekteringen») som løpende blir utarbeidet av arkitekt og ingeniører («de prosjekterende»). Dette blir også kalt for faseforskjøvet prosjektering (engelsk: «phased delivery strategy»/«fast-track-construction»), se Barbo side 30.

Parallell prosjektering er i motsetning til at prosjekteringen er ferdigstilt i sin helhet som en del av et konkurransegrunnlag, eller annen forespørsel, til entreprenører. Prosjekteringsmaterialet er i begge tilfeller en viktig forutsetning når entreprenører utarbeider sine tilbud, og dette materialet inngår deretter i kontraktene mellom entreprenører og byggherre. Jo mer entydig og fullstendig prosjekteringen er, desto sikrere blir grunnlaget for entreprenørene til å beregne kvalitet, priser og frister i sine tilbud.

Forholdet er noe annerledes når prosjektet er organisert som en totalentreprise, fordi da står entreprenøren selv for hele eller det vesentlige av prosjekteringen. Men også i totalentrepriser vil normalt konkurransegrunnlaget/forespørselen ha en beskrivelse av prosjektet og hvilke resultat- og funksjonskrav som byggherren stiller. En annen organisering av prosjektet er det når entreprenøren(e) kommer inn allerede på planleggingsstadiet og bistår byggherren med hvordan prosjektet skal bli lagt opp videre. Dette blir ofte kalt «samspillskontrakter», «partneringkontrakter» eller lignende.

I en tradisjonell entreprise («utførelsesentreprise») opptrer de prosjekterende på vegne av byggherren og har sitt kontraktsforhold bare med denne og ikke med entreprenørene. I forhold til entreprenørene er det da byggherren som bærer risikoen for at prosjekteringsmaterialet blir gitt til entreprenørene i riktig tid og til riktig kvalitet. Dersom det er feil, utelatelser og forsinkelser i den parallelle prosjekteringen, vil entreprenørene vanligvis kreve mer penger («vederlagsjustering») og mer tid («fristforlengelse») av byggherren. I slike tilfelle er det byggherren som må kreve dette dekket av de prosjekterende.

Parallell prosjektering forekommer også som beskrivelse på at flere prosjekterende arbeider samtidig med prosjekteringen. I større prosjekter kan dette bli organisert i en prosjekteringsgruppe, og med et avtalt solidarisk ansvar mellom deltakerne for prosjekteringsfeil og forsinkelser.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jan Einar Barbo:Kontraktsomlegging i entrepriseforhold, Oslo 1997, side 30
  • NOU 1999: 28 Gardermoprosjektet, «18.3 Planlegging og prosjektering av hovedflyplassen»
  • Hans Cappelen: Byggherren og kontraktene, Oslo 2001, side 29, 125 ff m.fl.
  • Karl Marthinussen m.fl.: NS 8405 med kommentarer, Oslo 2010, side 45-47 m.fl.