Eikebarkmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Paradarisa»)
Eikebarkmåler
fra British Entomology Volume 6 av John Curtis
Nomenklatur
Paradarisa consonaria
Hübner, 1799
Populærnavn
eikebarkmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektParadarisa
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Europa

Eikebarkmåler (Paradarisa consonaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet på det sørligste Østlandet og på Sørlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 33 – 37 mm), slank, grå måler. Hannen har fjærformede antenner. Som mange andre barkmålere varierer den mye i utseende, men den kan vanligvis kjennes igjen på at den har en kvadratisk, mørk flekk midt på forvingens ytterkant. Vingene er vanligvis lys grå, med et buet, mørkere tverrbånd nær roten på forvingen. Den kan ha flere tverrbånd i forvingens ytterste del, men disse er ofte ganske utydelige. Larven er naken, lang og tynn, rødbrun på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skog, der larvene kan finnes på mange forskjellige busker og trær, også bartrær. De voksne målerne flyr om natten i april – juni og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa. I Norge er den sjelden og er bare kjent fra kysten vestover til Vest-Agder. Den var tidligere på Norsk rødliste for arter men er tatt ut i den siste utgaven fra 2006 ([1]).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]