Papyrus 46

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Folio fra P46 - 2 Korint. 11,33-12,9

Papyrus 46, også kalt P46, hos Gregory-Aland merket (signum) med 46, er blant de eldste håndskrifter fra Det nye testamente som er bevart i dag. Det er en nesten komplett samling av Paulus' brever, og anses for å være en avskrift fra ca. år 200.

Der er bevart 86 papyrusblader, men skriftet menes å opprinnelig ha bestått av 104 blad. De 18 forsvunne bladene har sittet i begynnelsen og i slutten av skriftet.

Papyrus 46 er skrevet på gresk, og inneholder de siste åtte kapitler av Romerbrevet, Hele Hebreerbrevet, nesten hele 1. Korinterbrev og 2. Korinterbrev, brevene til efeserne, galaterne, filipperne og kolosserne samt to kapitler av det første brev til tessalonikerne.

Enkelte av bladene dukket i 1930 opp hos en egyptisk antikvitetshandler i Kairo, og ble der oppkjøpt av den private samler Chester Beatty fra London. I løpet av 1930-1935 ble reten av skriftet oppkjøpt av Chester Beatty og representanter fra University of Michigan. Tretti av bladene finnes i dag hos University of Michigan og de resterende 56 inngår blant Chester Beatty papyri som (P Beatty II) i Chester Beatty Collection i Dublin.

Det vites ikke hvor skriftet er funnet, noe som har tatt det ut av en egentlig arkeologisk kontekst. Dateringen av bladene er derfor skjedd ut fra en analyse av selve skriften, paleografi. Men under alle omstendigheder er bladene det tetteste man kommer på Paulus' egne ord.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]