Paper Roses

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Paper Roses» er en populær amerikansk sang med melodi og tekst av Fred Spielman og Janice Torre, som først ble en slager i 1960 med Anita Bryant med Monty Kelly's Orchestra and Chorus og senere med Marie Osmond i 1973.

Bryants versjon av «Paper Roses» ble opprinnelig utgitt som single i 1960 med «Mixed Emotions» på B-siden (Carlton 528)[1] og var åpningssporet på hennes album Hear Anita Bryant in Your Home Tonight! (Carlton STLP 12/127) fra 1961, innspilt i «Provocative Stereo».

«Paper Roses» var Bryants største slager på Billboard Hot 100-singlelisten og nådde en femteplass i 1960. Den lå også som best på en sekstendeplass på Billboard R&B Singles-listen samme år.[2] Hun fortsatte å utgi singler etter suksessen med «Paper Roses». Selv om Bryant hadde slagere som nådde Top 40, fikk hun aldri en så stor slager som «Paper Roses».

Marie Osmonds versjon[rediger | rediger kilde]

Mike Curb, som hadde produsert hennes bror Donny Osmonds slagercoverversjoner av oldies som «Go Away Little Girl», «Puppy Love», «Sweet and Innocent» samt «My Girl», brukte samme tilnærmelse med Marie.

Ifølge Curb i boken Billboard Hot 100 Hits av Fred Bronson lette han etter countrysanger som Marie skulle spille inn på sitt første album, da Sonny James foreslo at hun skulle synge «Paper Roses».

«Paper Roses» var den første sangen som ble spilt inn på plate av Marie samt hennes første singleutgivelse. Strykerarrangementet var ved Cam Mullins. Arrangør og produsent var Sonny James. Eksekutiv produsent var Don Ovens. Singlen ble utgitt i august 1973. MGM Records promoterte platen først overfor countryradiostasjoner, og sangen ble møtt av en velvillig reaksjon fra radiostasjoner og disc jockeyer. Snart ble den en slager for Osmond og nådde hele veien til toppen av Billboard Country Singles-listen.[3] Den krysset også over til popradiostasjonene og nådde en femteplass på Billboard Hot 100-singlelisten og en førsteplass på Billboard Adult Contemporary Singles-listen.[3] Singlen og albumet ble sertifisert til gull i USA.

I Storbritannia, hvor Osmond-mania var like sterk (eller kanskje sterkere enn) i USA kom den på singlelisten 17. november 1973, lå der i femten uker og klatret helt til en andreplass.[4]

Osmond gjeninnspilte «Paper Roses» med samme produsent og i samme studio for hennes greatest hits-album The Best of Marie Osmond på Curb Records i 1990, fordi hennes plateselskap på den tiden ikke hadde rettighetene til å inkludere originalinnspillingen.

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Erik Diesen, Arne Riis og Ivar Simastuen har skrevet norske tekster. Diesens og Riis' norske versjoner bærer tittelen «Falske roser». Simastuens norske versjon heter «Kjære minner».

År Sangtittel Artist Tekstforfatter Platetype Plateselskap og katalognummer
1960 «Falske roser»[5] Mai-duo'n med Ragnar Danielsens orkester Erik Diesen Single Fontana 269 019 TF
«Falske roser» Åse Thoresen Erik Diesen Single Triola TN 209
1974 «Falske roser»[5] Nora Brockstedt og Jan Høiland Arne Riis Single Triola TN 656
1975 «Kjære minner»[5] Bente Brønmo med Kalle K. kvintetten Ivar Simastuen Single EMI 7E 006-39086

Arrangør for Mai-duon's versjon var Ragnar Danielsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]