Palo Duro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Palo Duro Canyon»)
Palo Duro
LandUSAs flagg USA
Kart
Palo Duro
34°57′00″N 101°40′01″V

Det såkalte fyrtårnet i Palo Duro

Palo Duro (spansk for «løvtre», eller på engelsk «hardwood») er en stor canyon i det nordligste Texas. Den går gjennom Caprock Escarpment som utgjør den nordligste delen av Llano Estacado.

Palo Duro er om lag 190 km lang og i gjennomsnitt ca 10 km bred, selv om den på visse steder utvides til drøye 30 km.[trenger referanse] Den har en maksimal dybde på omkring 240 m.[trenger referanse] Den er blitt dannet av Prairie Dog Town Fork, et av de to vassdrag som flyter sammen og danner Red River.

Det har bodd mennesker i Palo Duro i minst 10 000 år, trolig kontinuerlig.[trenger referanse] Det første europeiske besøket var i 1541 med Coronado-ekspedisjonen.

På 1700-tallet bosatte kwahadicomanchene seg i Llano Estacado og utnyttet Palo Duro som møteplass og varelager i sin handel med comancheros-handelsfolket.[trenger referanse] Det ble også deres siste skjulested i de nordamerikanske indianerkrigenes sluttfase og et avgjørende sammenstøt mellom USAs 4. kavaleri og comanchene fant sted her i 1874.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]