Palmedue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Palmedue
Palmedue
Vitenskapelig(e)
navn
:
Streptopelia senegalensis
Bonaparte, 1855
Norsk(e) navn: palmedue
Hører til: duer,
duefugler,
fugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: busk- og tørt jordbrukslandskap
Utbredelse: tropisk Afrika, Midtøsten og Sør-Asia øst til India
Streptopelia Senegalensis

Palmedue (vitenskapelig navn Streptopelia senegalensis) er ei due. Palmedua hekker i tropiske områder i Afrika sør for Sahara, Midtøsten og Sør-Asia øst til India. Arten er også introdusert til vestlige Australia, i og i rundt Perth og Fremantle, og har trolig kommet dit som blindpassasjerer.

Arten er ei lita due, ca. 25 cm lang, og har en lang stjert. Ryggen, vingene og stjerten er rødlig brun med innslag av blågrått på vingene. I flukt vises en tydelig kastanjefarga underside. Hode og underkroppen er rosaaktig, men går over til en hvitlig farge på buken. Den har svarte flekker på halsen. Føttene er røde. Begge kjønn er like i utseende, men ungfuglene er mer rustfarga enn de voksne individene, og har dessuten mindre svarte flekker på halsen.

Palmedua eter gras, frø, korn, annen vegetasjon og små insekter. De tilbringer mye tid på bakken, hvor de finner mat på grassletter og i jordbrukslandskap. De er lever som regel alene eller i par, sjeldent i flokker.

Denne dua bygger reiret i et tre og legger to hvite egg.

Denne arten har nylig blitt plassert i slekta Stigmatopelia av enkelte som følge av undersøkelsene av Johnson et al. (2001).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Barlow: Birds of The Gambia. Wacher and Disley, ISBN 1-873403-32-1
  • Grimmett: Birds of India. Inskipp and Inskipp, ISBN 0-691-04910-6
  • Johnson, Kevin P.; de Kort, Selvino; Dinwoodey, Karen, Mateman, A. C.; ten Cate, Carel; Lessells, C. M. & Clayton, Dale H. (2001): A molecular phylogeny of the dove genera Streptopelia and Columba. Auk 118(4): 874-887. PDF fulltext

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.