Pallas kunstakademi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Pallas kunstakademi var i mellomkrigstiden og like etter andre verdenskrig den ledende kunstfaglige høyskolen i Estland. Den lå i byen Tartu i sør, som dermed ble landets ledende kunstnermiljø.[1] Det ble grunnlagt av frivillige, først som en kunstnerkrets i 1918, etterfulgt av et beskjedent atelier og studio året etter. All undervisning baserte seg på personlige relasjoner og studentene hadde oftest utøvende kunstnere som sine læremestre. Dette fremmet stor kunstnerisk og stilistisk variasjon, og betydelig innflytelse fra nye strømninger i kunsten.[2]

Under den sovjetiske okkupasjonen 194144 flyktet mange kunstnere til Sverige eller Finland, og derfra ofte videre til Kontinentet eller Amerika. Noen få vendte også tilbake under ulike tøvær, og Pallas kunstakademi drev uavbrutt undervisning under andre verdenskrig. Men etter krigen ble det avløst av Estiske SSR Tartu kunstinstitutt, og etter få år ble Pallas-instituttet oppløst.

I Sovjetperioden svingte politikken overfor estiske kunstnere, med veksling mellom tøvær og innstramming. Medlemskap i det offisielle kunstnerforbundet ble på 1950-tallet forutsetning for å få kjøpt maling, og Pallas-miljøet overlevde ikke det strenge sensurregimet som utviklet seg etter krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 156.
  2. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 156.