Pantropisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Palaeotropisk»)
Kokospalme har en pantropisk utbredelse
Florarikene

Pantropisk er et begrep som brukes i biogeografien for en utbredelse som omfatter alle tropiske områder.

Dyr med pantropisk utbredelse er for eksempel ormepadder og sjøkyr. Viktige pantropiske plantefamilier er palmer, konglepalmer, laurbærfamilien, pepperfamilien, Dilleniaceae, pasjonsblomstfamilien, kattostfamilien, myrtefamilien, Combretaceae, sumakfamilien, fagerblomstfamilien, orkidéfamilien, Sapindaceae, Annonaceae, Lecythidaceae, Loganiaceae, Melastomataceae, Ochnaceae, balsamfamilien, sapodillefamilien, ibenholtfamilien, mahognifamilien, akantusfamilien, Proteaceae, Malpighiaceae, Phyllanthaceae, Clusiaceae, vortemelkfamilien, trompettrefamilien, myrkonglefamilien, Marantaceae og ingefærfamilien.

Det neotropiske området omfatter i dyregeografien Amerika fra sørlige Mexico og Karibia til sørspissen av Sør-Amerika. I plantegeografien er det neotropiske florariket litt mindre ettersom de kjølige områdene lengst sør regnes til det antarktiske florariket.

Det palaeotropiske florariket omfatter i plantegeografien de tropiske områdene i Afrika og Asia inkludert øyer som Madagaskar, Sri Lanka, Sundaøyene, Filippinene, Ny-Guinea og Ny-Caledonia og de fleste mindre øyene i Det indiske hav og Stillehavet. New Zealand regnes noen ganger hit, men oftere til det antarktiske florariket.

De tropiske delene av Australia regnes i dyregeografien til den australasiatiske sone og i plantegeografien til det australske florariket.

Litteratur[rediger | rediger kilde]