Pakkis (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pakkis
Forfatter(e)Khalid Hussain
SjangerRoman; Oppvekst
Utgitt1986
ForlagTiden Norsk Forlag
Sider133

Pakkis er en roman/autobiografi av Khalid Hussain, og er det første litterære verket som ble skrevet på norsk av en ikke-europeisk innvandrer. Den kom ut i 1986. Romanen fikk stor betydning for både norsk litteratur og norsk innvandrerungdom.

Om Pakkis[rediger | rediger kilde]

Helt siden 70-tallet, da de første gruppene av ikke-europeiske innvandrere ankom landet, har det gradvis blitt bygget opp en forventning i Norge om den første norske innvandrer-romanen skrevet av en ikke-etnisk nordmann. Da Pakkis kom ut i 1986, brakte den et nytt perspektiv inn i norsk litteratur. For det første var romanen den første romanen skrevet av en ikke-vestlig innvandrer, nærmere bestemt en pakistansk tenåring. For det andre var romanen den første som tok opp innvandringsproblemene, spesielt hos pakistanerne, sett fra en innvandrers eget ståsted.

Romanen fikk stor betydning blant unge innvandrerne, både da den kom ut og etterpå, siden Pakkis satte ord på deres problemer og følelser knyttet til deres familieforhold som mange kjente seg igjen i. Mange innvandrerungdom oppgir at Pakkis er den eneste norske boken de har lest i sin helhet på norsk og er den romanen som har satt sterkest spor hos dem.

Mange vil ha det til at Pakkis er den store innvandrerromanen Norge har lengtet etter, men av forfatteren selv blir romanen ikke sett på denne måten.

Handling[rediger | rediger kilde]

Pakkis handler om den 15 år gamle Sajjad som har bodd i Norge siden han var fire. I likhet med sine jevnaldrende lever Sajjad et dobbeltliv der hans tilhørighet er delt mellom to stater. I det ene livet er han en norsktalende skoleungdom som spiller fotball, går i olabukse og er med på fest. I det andre er han en pakistansk gutt som går i moskeen og må adlyde sin far. Dobbeltlivet er dessverre ikke konfliktfritt, noe Sajjad får merke.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Pakkis er tolket som en skildring av en innvandrerfamilies liv i deres nye land Norge og deres problemer som kulturkonflikt og verdikonflikt. Romanen retter et spesielt fokus på innvandrerungdom som føler seg som utlending både i sitt eget land og foreldrenes/forfedrenes land.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 1986Tiden Norsk Forlag. Romanen ble utgitt igjen i 2005 til 20-årsmarkeringen med et nytt forord av forfatteren.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Forordet fra 2005-utgaven av Pakkis, skrevet av forfatteren selv.
  • Denne romanen/biografien er også i zeppelin lesebok 5-7 trinn