Pakicetus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pakicetus
Pakicetus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pakicetus
Gingerich & Russell, 1981
Norsk(e) navn:
Hører til: Pakicetinae,
Dichobunidae,
Artiofabula
Antall arter: 4
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia
Arter:
  • P. inachus
  • P. attocki
  • P. calcis
  • P. chittas

Pakicetus var en slekt landlevende, kjøttetende pattedyr på størrelse med en ulv som levde i Pakistan i eocen-epoken. De døde ut for ca. 55 – 34 millioner år siden.

Den amerikanske paleontologen Philip D. Gingerich, som arbeider ved University of Michigan, fant i 2000 en underlig sammenheng. Under arbeider i Pakistan oppdaget han et 47 millioner år gammelt fossil av Pakicetus. Gingerich oppdaget sammen med Neil Wells, Donald Russell, og S. M. Ibrahim Shah opprinnelig Pakicetus tilbake i 1983, men det nye funnet besto av deler som gjordet det mulig å fastslå at Pakicetus hadde en ankelknokkel som lignet sauenes og et kranium som lignet hvalenes. Pakicetus har dessuten detaljer i den indre øret som bare stemmer over ens med Cetacea.

Pakicetidene (Pakicetidae), som disse dyrene kalles i et familiebegrep, omfatter i tillegg til slekten Pakicetus også de tre slektene Gandakasia, Nalacetus og Ichthyolestes (sistnevnte på størrelse med en rødrev).

Fossile pakicetider er funnet både i Pakistan og i det nordvestre India, i et område forskerne mener var et kystområde for 52 millioner år siden. Man kan derfor tenke seg at de kjøttetende pakicetidene kanskje fant føden langs denne kyststripen eller kanskje direkte i vannkanten. De kan således være hvalenes progenitor.

Fossilt kranium av Pakicetus

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.