PKP Pecheneg maskingevær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
6P69 PKP Pecheneg-SP variant

PKP Pecheneg (Pulemjot Kalasjnikova Pekhotny "Pecheneg", russisk: Печенег)[1][2][3][4] er et russisk maskingevær kamret for 7.62 x 54mmR[5]. Det er en ytterligere utvikling og endring av det gamle PK maskingevær.[6] Det skal være mer nøyaktig enn alle sine forgjengere på grunn av det tyngre, ikke-flyttbare, luftavkjølte løp med radial kjøling og et håndtak som fjerner dis-effekten fra varme gasser og holder løpet kjølig, noe som gjør våpenet mer pålitelig.[7] Stålunderstellet omslutter løpet, og rekker opp til munningen på samme måte som på Lewis maskingevær, og gir god luftkjøling. Våpenet er i stand til å ha et kikkertsikte eller andre sikter fast montert , noe som øker nøyaktigheten og gir større effektiv rekkevidde.

I henhold til produsenten kan PKP Pecheneg avfyre 600 skudd i hurtige ildgivingsscenarier uten å skade løpet. Ved gjennomføring av en langvarig ildstrid, kan geværet skyte opp til 10.000 skudd per time uten å forringe egenskaper eller redusere levetiden på løpet. Levetiden av løpet er anslått til 25.000-30.000 skudd.

GRAU indeks av PKP Pecheneg er 6P41 eller 6P41N (PKP Pecheneg-N) når den har monteringsskinne for nattsikte. Maskingeværet er i dag i bruk av russiske Spetsnaz og andre våpengrener i et betydelig antall. Selv om det ble utviklet hovedsakelig for infanteribruk, det har også blitt montert på flere lette kjøretøyer.[6]

Navn[rediger | rediger kilde]

PKP Pecheneg er oppkalt etter en krigerstamme av tyrkisk opprinnelse - Petsjeneger, som levde i et steppeområde i Sør-Russland og Ukraina.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Et nærbilde av monteringsskinne for siktemidler på en 6P41N (PKP Pecheneg-N).
 • PKP Pecheneg – PKP Pecheneg med 7.62 x 54mmR er en ytterligere modernisering av PK maskingevær. Det har blitt vedtatt innkjøpt for de russiske væpnede styrker, russiske innenriksdepartementet og andre militære avdelinger rundt om i verden.
 • PKP Pecheneg-N – PKP Pecheneg-N er lik PKP Pecheneg, men har monteringsskinne for nattsikter.
 • PKP Pecheneg-SP – Pecheneg-SP er en forbedret variant av PKP Pecheneg, og GRAU-indeksen er 6P69. Det har i hovedsak to versjoner; en-standard versjon og en spesialstyrke-versjon. Titan er brukt i konstruksjonen. Det ble også rapportert at den nå har en Picatinnyskinne for montering av 1P89-3 optisk sikte og andre optiske sikter, teleskopisk foldbar kolbe og på anmodning fra de russiske militære brukere, et ekstra taktisk håndtak for bekvemmelighet når du trykker på utløseren.
 • Pecheneg Bullpup – Pecheneg Bullpup er en bullpup konvertering av PKP Pecheneg utviklet av Degtyarevfabrikken.[8]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Lawrence, Erik. «Practical Guide to the Operational Use of the PK/PKM Machine Gun». Erik Lawrence Publications. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 19. november 2017 – via Google Books. 
 2. ^ «PKP Pecheneg (6P41) General Purpose Machine Gun (GPMG) - Russia». Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 19. november 2017. 
 3. ^ Bonds, Ray. «Illustrated Directory of Special Forces». Voyageur Press. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 19. november 2017 – via Google Books. 
 4. ^ «The Russians Plan To Replace the PKM With The PKP “Pecheneg” - Popular Airsoft». [død lenke]
 5. ^ Popenker, Max R."PKP Pecheneg machine gun Arkivert 22 juni 2018 hos Wayback Machine
 6. ^ a b «Pecheneg | Weaponsystems.net». Arkivert fra originalen 12. januar 2017. Besøkt 26. juni 2017. 
 7. ^ «Modern Firearms». Arkivert fra originalen 8. oktober 2011. Besøkt 27. november 2014. 
 8. ^ «PKP tuning from "Zenit" (with photos)». Arkivert fra originalen 25. desember 2012. Besøkt 27. november 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]