Père Noël

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Père Noël

Père Noël (Fader Jul), noen ganger kalt Papa Noël (Pappa Jul), er en legendarisk gavebringer til jul i Frankrike og andre fransktalende områder, identifisert med julenissen som han er kjent som i andre land. Selv om de tradisjonelt var forskjellige, er alle nå den samme skikkelsen, med forskjellige navn, og deler dærlig den amerikanske versjonens kjennetegn som rødt antrekk, reindyr, og gaveverksted i nord (Nordpolen, Lappland, annetsteds).

Ifølge tradisjonen setter franske barn på julaften skoene sine ved peisen. Skoene er fylt med gulrøtter og godbiter til Père Noëls esel, Gui (fransk for misteltein) før de legger seg. Père Noël tar imot gavene, og hvis barnet har vært flink, legger han igjen gaver i stedet. Gaver er tradisjonelt små nok til å passe i skoene; godteri, penger eller små leker.[1]

Père Noël blir noen ganger preget av en annen og mer opprinnelig karakter. I Øst-Frankrike (Alsace og Lorraine-regionene), i Belgia, i Sveits og i Øst-Europa er det en parallell tradisjon for å feire Den hellige Nikolaus den 6. desember, i samsvar med den katolske kirkes helgenkalender. Han blir fulgt av Le Père Fouettard, som også finnes i forskjellige deler av Tyskland (Knecht Ruprecht eller Belsnickel), Østerrike (Krampus), og i Nederland og Belgia (Zwarte Piet på nederlandsk). Le Père Fouettard er en dyster skikkelse kledd i svart som følger Sankt Nikolaus og slår barn som har oppført seg dårlig.

I Argentina, Uruguay og Brasil har innflytelsen fra fransk kultur på 1800-tallet navnet Papá Noel/Papai Noel fått rotfeste, i motsetning til for eksempel navnet Pai Natal i Portugal. I Tyrkia er det Noel Baba.

I cajun-kulturen i delstaten Louisiana i USA er en versjon av Papa Noël modellert etter julenissen, der han ankommer hjemmene i en pirogue slept av åtte alligatorer.[[2] I noen familier blir besøket hans etterfulgt av en skikkelse kalt La Christine på nyttårsaften med søtsaker og nøtter; det kan da være Jesusbarnet, i andre er La Christine ganske enkelt en annen betegnelse for julenissen.[[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]