Pål Søvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pål Søvik
Født1954Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseTrommeslager Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Fruitcake ca. 1999

Pål Søvik er en norsk trommeslager og låtskriver, kjent som medlem av Folque og eier av plateselskapet Briskeby Records. Han er også blitt observert som statist på TV-poduksjoner og spillefilmer vist på kino.

Pål er født i 1954 og vokste opp i Stockholm og deretter på Eiksmarka i Bærum på 60-tallet. Han har ingen formell utdannelse innen musikk eller teater.

Påls profesjonelle karriere startet i 1975 da han ble en del av det politisk progressive rockebandet Bazar som allerede hadde gitt ut albumet Drabantbyrock året før. Det var i Bazar han begynte å synge så smått i tillegg til å være trommeslager. Etter et år med mye turnering og konserter forlot han bandet som deretter endret navn til Kark Norsk Folkerock Band.

I 1977 ble bandet Villblomst startet, de utga LPen Villblomst på Briskeby Records og en single Blitz over Victoria på Ragnarock Records. Samtidig jobbet Pål mye med lyd og lys på en mengde konserter og forestillinger på studenthuset Chateau Neuf i Oslo.

Han var med i Folque fra 1980 til bandet ble oppløst i 1984.[1] Samtidig spilte han i The Broken Hearts Orchestra som i en kort periode var et slags husband i NRK. Stash på Krita var en LP som ble spilt inn i Cambridge og utgitt på Stash Records i 1983. Pål var mye brukt som trommeslager tidlig på åttitallet, både i revysammenheng og som erstatningstrommeslager. Han spiller på singel-utgivelsen til Vickie Lea Crazy Daydreams fra 1984.

Søvik var også tekstforfatter og låtskriver for blant annet Beranek og Retroheads.

Mot slutten av 1980-åra bygde han et lite lydstudio og ga ut to soloalbum, Look at my New Body (1988) og At the Same Time (1989).[2]

I 1990 startet han sammen med Tore Bø progrock-bandet Fruitcake. Bandet ga ut til sammen sju CD-album, seks av dem kun utenfor Norges grenser. Fruitcake hadde varierende besetninger, men en fast platekontrakt med Cyclops Records i London. Den siste utgivelsen i rekken fikk navnet Man Overboard og kom i 2004.

Pål er anonymt tilstede som trommeslager på en del mer obskure underground utgivelser i Norge fra åttitallet og utover. Han har også anonymt vært tekniker eller produsent på slike prosjekter.

Briskeby Records som var landets første selveide uavhengige label har hatt 14 utgivelser over en periode på 20 år. Utgivelsene var i begrensede opplag på mellom 350 og 1000 eksemplarer.

Pål spilte trommer på den første CDen til The Kitch and Sink Band utgitt i 2003. Han er også låtskriver, tekst-skribent og trommeslager på CD-albumet til The Guardian's Office på Cyclops Records i 1998.

Det sies at Pål Søvik var mannen bak Incognito, det hemmelige konsertstedet i Lille Sal på Chateau Neuf som hadde mange legendariske prog-konserter med skandinaviske band fra 1993 til 2002. Det sies også at han sto kunstnerisk ansvarlig for et antall russerevyer og skolerevyer i Oslo-området fra 1982 til 1996 på steder som Chateau Neuf, Chat Noir, Blackbox, Victoria Teater og videregående skoler i området rundt hovedstaden.

Offisiell diskografi som musiker er visstnok i overkant av 35 utgivelser, men en del av dette er samleplater hvor han bidrar som trommeslager og/eller vokalist på en eller to låter.

Den Norske Opera ansatte Pål Søvik fast som lydtekniker i 2005 etter at han i flere år hadde vært hyret inn på oppdrag med lyddesign og avvikling av forestillinger. Dermed ble det en pause i hans eget arbeid med utgivelser mens den nye operaen i Oslo krevde mye oppmerksomhet. Siden den gang har han vært delaktig i lyddesign til de fleste operaene som har vært satt opp både i Folketeateret og Operahuset i Bjørvika.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Folque leksikon». folque.net. Besøkt 7. januar 2019. 
  2. ^ «Pål Søvik». Discogs. Besøkt 7. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]