På Ål stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Han hadde krullut hår og dubbeltspent frakk.
og norsk det kunna’n, eg høyrde’n sa «takk».
Åsso gikk ’n beint burt åt drossjun hass Per.
Eg lurde på kor’n skull’ åv, og ko’n vilde her?

Fra På Ål Stasjon

«På Ål stasjon», opprinnelig «Neger på Ål stasjon», er en av det norske bandet Hellbillies største slagere. Sangen beskriver hvordan en bygdegutt fra Hallingdal for første gangen møter en svart mann på besøk i et lite lokalsamfunn. Lokalsamfunnet er i sangteksten lagt til jernbanestasjonen Ål stasjon. Sangteksten tar lytterne med inn i undringen som jeg-personen opplever i samband med dette møtet.

Den er skrevet av Aslag Haugen og Arne Moslåtten.[1]

Den opprinnelige tittelen og teksten «Eg så 'n fysst på perrongen. For meg so va'ræ ein sensasjon. Han kom med toget frå Drammen. Ein neger sto på Ål stasjon» skapte imidlertid problemer, da bruken av betegnelsen «neger» utover 2010-tallet ble sett som rasistisk. Da teksten ble skrevet i 1996 hadde ordet en annen valør, og opphavsmannen mente først at det var «uaktuelt å forandre på låten og fjerne det omdiskuterte ordet».[2] I 2015 erklærte imidlertid Hellbillies at de ville slutte å spille sangen,[3] som senere har blitt omtalt med kortversjonen av tittelen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «På Ål stasjon « Hellbillies». Rockipedia. 30. november 1995. Arkivert fra originalen 6. oktober 2021. Besøkt 6. oktober 2021. 
  2. ^ «Hellbillies vil ikke fjerne «neger» fra Ål stasjon-sangen». www.vg.no. 1. oktober 2014. Besøkt 6. oktober 2021. 
  3. ^ «Hellbillies dropper «Neger på Ål stasjon»». www.vg.no. 28. mai 2015. Besøkt 6. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]