Ozonterapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ozonterapi er en alternativ behandlingsform der det benyttes ozon i behandlingen.

Allerede i 1856 ble ozon tatt i medisinsk bruk, da til sterilisering av operasjonsutstyr. Under første verdenskrig ble det også brukt til desinfisering av sår.

I nyere tid har injisering av ozon i blodet blitt foreslått som behandling av en lang rekke sykdommer, deriblant kreft, multippel sklerose, borreliose og AIDS.[1][2] En av de lanserte forklaringsmekanismene for at ozon skal kunne påvirke kreft er at kreftceller ikke trives i miljø med høyt oksygeninnhold, og at dette derfor vil motvirke kreft. Det finnes imidlertid ingen forskning som støtter denne hypotesen eller som kan påvise effekt på noen av disse sykdommene.[3] I laboratorieforsøk har ozon en deaktiviserende effekt på virus, men denne effekten er ikke mulig å gjenskape i levende pasienter.

Når ozon tilsettes blodet vil det danne frie radikaler som kan skape oksidativt stress og skade cellene hvis de blir for mange. Det er rapportert om pasienter som har utviklet hepatitt etter ozonterapi, og det er registrert minst fem dødsfall knyttet til denne behandlingsformen.

Forbrukerombudet har aksjonert mot ulovlig markedsføring av ozonterapi som behandling for alvorlige sykdommer.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oxygenation Therapy: Unproven Treatments for Cancer and AIDS Quackwatch
  2. ^ Disse behandlingene er en bløff Din Side
  3. ^ Oxygen Therapy American Cancer Society
  4. ^ Løfter om alternativ kreftbehandling er alvorlige lovbrudd Dine Penger