Oxycorynidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oxycorynidae
Rhopalotria dimidiata, hunn
Rhopalotria dimidiata, hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Oxycorynidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Overfamilie: Curculionoidea
Antall arter: 200, ikke i Europa
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: varme områder, flest arter på Hawaii
Delgrupper:

Oxycoryninae er en familie av biller som hører til gruppen snutebiller (Curculionoidea). Det er bare kjent noen få arter i varme områder, bortsett fra på Hawaii-gruppen der slekten Proterhinus har produsert minst 160 arter. Oxycoryninae forekommer ikke i Europa, men én art, Aglycyderes setifer, finnes på Kanariøyene. Familien omfatter underfamilien Aglycyderinae, som av og til blir regnet som en egen familie. På den andre siden blir alle medlemmene i Oxycorynidae av og til regnet som en undergruppe i familien Belidae. Noen av artene er knyttet til konglepalmer (Cycadales), der de lever av pollen i hann-kongler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stort sett små (ofte 3 – 5 mm), avlange, noe flate biller, brune, rødlige eller svarte. Oversiden er snau eller med spredte, fine hår eller skjell, ofte noe glinsende, gjerne kraftig og tett punktert. Hodet er i midten trukket ut til en snute som er lengre enn resten av hodet. Antennene sitter festet ved roten av snuten, rett ved øyets framkant. Antennenes to-tre ytterste ledd danner en løs kølle. Brystskjoldet (pronotum) er bredere enn langt, tilsmalnet framover, med markerte sidekanter. Det er ofte tett og sterkt punktert. Dekkvingene er avlange og parallellsidige. Beina er ganske korte og kraftige, baklårene gjerne sterkt fortykkede. På mellom- og bakbeina har leggene og lårene en rekke av kraftige knøler på oversiden. Framleggene (protibiae) har en kam av børster som brukes til å rense antennene. Føttene er fem-leddete, men det fjerde leddet er svært lite og knapt synlig. Det tredje og ofte også det andre leddet er tolappede. På framføttene er det ytterste leddet lengre enn de fire innerste til sammen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De artene som lever i Mellom-Amerika er knyttet til konglepalmer av slekten Zamia, der de spiser pollen i hann-kongler.

Radiasjon på Hawaii[rediger | rediger kilde]

Slekten Proterhinus har dannet svært mange arter på Hawaii-øyene. Minst 160 arter er beskrevet fra øygruppen. Dette er et eksempel på radiasjon, et fenomen som man kan se innen mange dyregrupper på Hawaii og enkelte andre isolerte øyer. En art har opprinnelig kommet til øyene der mange økologiske nisjer som på kontinentene var fylt av en rekke forskjellige grupper, er ledige. Denne arten kan i løpet av forholdsvis kort tid gi opphav til en mengde nye arter som bruker forskjellige tilgjengelige ressurser. Andre kjente eksempler på slik radiasjon på Hawaii er innen fruktfluer av slekten Drosophila og draktfugler (Drepanididae), og landsnegle-slekten Partula i Polynesia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Aralis wollastoni

Underfamilien Aglycyderinae har av og til blitt regnet som en egen familie, Aglycyderidae. På den andre siden blir alle oxycorynidene av og til regnet til Belidae.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hydnorobius sp.: [1]