Ovnhøns

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ovnhøns
klaveovnhøne (Alectura lathami)
klaveovnhøne (Alectura lathami)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Megapodiidae
Lesson, 1831
Craciformes
Norsk(e) navn: ovnhøns, storfothøns, talegallahøns
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Hønsefugler
Antall arter: 21
Habitat: for det meste skog
Utbredelse: Sørøst-Asia, Oseania
Delgrupper:

Ovnhøns er en familie hønsefugler. Ovnhøns blir av og til gruppert sammen med hokkoer som Craciformes, men nyere forskning støtter ikke en slik gruppering. Den antyder snarere en basal avstamning av orden hønsefugler (Galliformes).

De har en kraftig kroppsbygning med et lite hode og kraftige bein. Alle artene, unntatt den australske maleeovnhøna, lever i tett skog. Utbredelsen omfatter Australia, Ny-Guinea, øyene i det vestre Stillehavet, og Sundaøyene øst for Wallacelinjen. To arter finnes vest for Wallacelinjen: mjaueovnhøne lever på Borneo og Filippinene, og den isolerte nikobarovnhøna finnes på Nikobarene. Etter at mennesker ankom øyene er flere arter blitt utryddet på Ny-Caledonia, Fiji og Tonga.

Ovnhønsene er mest kjent for sin spesielle forplantningsbiologi, som skiller dem fra alle andre fugler. Eggene blir ikke ruget, men legges i spesielle rugehauger. Her får de varme fra råtnende planter, sola, eller vulkansk aktivitet. Kyllingene er uvanlig godt utviklet når de klekkes, og hos noen arter kan de fly i løpet av det første døgnet.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Ovnhøns blir av og til gruppert sammen med hokkoer i gruppen Craciformes, men moderne forskning støtter ikke en slik gruppering. Den antyder snarere en basal avstamning fra gruppen hønsefugler (Galliformes).

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Nåtidsfuglers basale klader basert på Sibley-Ahlquists taxonomi, 1990[1], inkludert Mesitornithiformes, som er omdiskutert med hensyn til plassering.

   Neornithes   
   Palaeognathae   

StruthioniformesTinamiformes   Neognathae   
 

Neoaves


 

Mesitornithiformes


   Galloanserae   

Anseriformes


   Galliformes 

PhasianidaeCracidaeMegapodiidaeNumididaeOdontophoridae


Nåtidsfuglers basale klader basert på Sibley-Ahlquists taxonomi, 1990[2], inkludert Mesitornithiformes, som er omdiskutert med hensyn til plassering, og Craciformes, som er omdiskutert i sin helhet og mangler faglig støtte.

   Neornithes   
   Paleognathae   

StruthioniformesTinamiformes   Neognathae   
 

Neoaves


 

Mesitornithiformes


   Galloanserae   

Galliformes


   Craciformes 

CracidaeMegapodiidaeReferanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sibley, C. G., och J. Ahlquist. 1990. Phylogeny and classification of birds. Yale University Press, New Haven, Conn.
  2. ^ Sibley, C. G., och J. Ahlquist. 1990. Phylogeny and classification of birds. Yale University Press, New Haven, Conn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]