Overtid (ishockey)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Overtid (forkortet «OT», også kalt spilleforlengelse) blir brukt i ishockey når en ishockeykamp går ut over sin normale spilletid for å oppnå et ikke uavgjort resultat.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Reglene for overtid er forskjellig fra liga til liga relatert til lengde og variant. Noen ligaer bruker en 5 minutters overtidsperiode med sudden death med kun 4 spillere på hvert lag etterfulgt av straffeslag, mens andre har 20 minutters ekstraomganger som fortsetter inntil et av lagene scorer. De mest utbredde variantene er:

  • 4 løpere på hvert lag i en 5 minutters overtidsperiode etterfulgt av straffeslag
  • 4 løpere på hvert lag i en 5 minutters overtidsperiode som ender med uavgjort hvis ingen scorer
  • 5 løpere på hvert lag i 20 minutters ekstraomgang som gjentar seg inntil et av lagene scorer

Overtid i internasjonale turneringer[rediger | rediger kilde]

I internasjonale turneringer (VM og OL) spilles det en 5-minutters overtidsperiode med fire mann på hvert lag, og vinnes når et av lagene scorer et mål («sudden death»). I grunnspillet varer overtidsperioden 5 minutter, i kvart-, semi- og bronsefinale varer den 10 minutter og i finalen 20 minutter. Hvis kampen stadig er uavgjort avgjøres kampen på straffeslag. Hvert lag får tildelt et poeng for å sende kampen i overtid mens vinneren av enten overtidsperioden eller straffeslagskonkurransen får et ekstra poeng.

Overtid i NHL[rediger | rediger kilde]

I grunnspillet i NHL benyttes en 5-minutters overtidsperiode med fire mann på hvert lag som avgjøres med sudden death, etterfulgt av en straffeslagskonkurranse hvis kampen stadig er uavgjort. Hvert lag får tildelt et poeng for å sende kampen i overtid mens vinneren av enten overtidsperioden eller straffeslagskonkurransen får et ekstra poeng. I Stanley Cup-sluttspillet har man ikke straffeslag, men derimot uendelig mange ekstraomganger på 20 minutter hver med 5 mann på hvert lag inntil et av lagene scorer.

Inntil 1983-84-sesongen endte alle grunnspillskamper som stod likt etter 60 minutter som uavgjorte («tie»). Fra 1983-84-sesongen introduserte NHL en 5-minutters overtidsperiode, og hvis ingen av lagene scoret i overtallsperioden endte kampen uavgjort. World Hockey Association hadde tidligere brukt 10-minutters overtidsperioder i sine grunnspillskamper, og NHL hadde selv brukt overtidsperioden innen 2. verdenskrig. De første kampene som skulle gå i overtid var kampen mellom Minnesota North Stars and Los Angeles Kings (endte 3-3) og mellom Detroit Red Wings og Winnipeg Jets (endte 6-6) den 5. oktober 1983. Den første kampen som ble avgjort i overtid var kampen mellom New York Islanders og Washington Capitals (endte 8-7 til Islanders) den 8. oktober 1983.

Overtid i Fjordkraftligaen[rediger | rediger kilde]

Overtid i Fjordkraftligaen er det samme som i NHL, hvor man i grunnspillet i benytter en 5-minutters overtidsperiode etterfulgt av en straffeslagskonkurranse hvis kampen stadig er uavgjort, og i sluttspillet benytter uendelig overtid fordelt på ekstraomganger på 20 minutter. Hvert lag får tildelt et poeng for å sende kampen i overtid mens vinneren av enten overtidsperioden eller straffeslagskonkurransen får et ekstra poeng.

Straffeslag[rediger | rediger kilde]

Flere ligaer samt internasjonale turneringer bruker straffeslag til å avgjøre kamper etter at kampen ikke har blitt avgjort i overtidsperioden. Her finnes det også forskjellige regler fra liga til liga:

Straffeslag i internasjonale turneringer[rediger | rediger kilde]

Straffeslag blir ofte brukt i internasjonale turneringer (formelt kalt «Game Winning Shots», GWS). Siden 2008 velger hvert lag 3 skyttere som skal ta straffeslagene i et best-av-tre format. Hvis det stadig står likt mellom lagene etter de tre første skuddene fortsetter straffeslagskonkurransen inntil man får en tie-breaker. En skytter fra hvert lag forsøker seg inntil det ene laget misser og det andre scorer. Lagene kan velge om de vil bruke forskjellige spillere eller den samme spilleren flere ganger i tie-break-straffeslagene.

Tidligere så valgte hvert lag fem skyttere og skal ta straffeslagene i et best-av-fem format. Hvis det sto likt etter 5 slag så fortsetter straffeslagskonkurransen inntil et av lagene har overtaket (forutsatt at begge lag har hatt like mange forsøk).

Straffeslag i NHL[rediger | rediger kilde]

Siden 2005-06-sesongen har man benyttet straffeslag i grunnspillet i NHL hvis kampen stadig var uavgjort ett 5 minutters overtid. I likhet med internasjonale turneringer velger hvert lag 3 skyttere som skal ta straffeslagene i et best-av-tre format, som eventuelt skal avgjøres med en tie-breaker hvis det stadig er likt etter 3 slag. I motsetning til de internasjonale turneringene så skal alle lagets spillere (bortsett fra målvakten) forsøke innen man kan bruke en av spillerne for andre gang.

Se også[rediger | rediger kilde]