Hopp til innhold

Oude Rijn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For elven med samme navn i Gelderland i Nederland, se Oude Rijn (Gelderland)
Oude Rijn
Oude Rijn i Leiden
LandNederlands flagg Nederland
ProvinserUtrecht, Zuid-Holland
Lengde52 km
StartLeidse Rijn i Harmelen
  – Koord.   52°05′30″N 4°57′47″Ø
MunningNordsjøen ved byen Katwijk
  – Koord.   52°12′44″N 4°23′52″Ø
VassdragRhinen
  – ProgresjonUitwateringkanaal → Nordsjøen
Kart
Oude Rijn
52°12′43″N 4°23′54″Ø

Oude Rijn («Gamle Rhinen») er et løp i Rhindeltaet i provinsen Utrecht og Zuid-Holland i Nederland. I 2009 er den 52 km lang.

I romertiden var dette hovedløpet til Rhinen, og var nordgrensen til Romerriket. I middelalderen ble elven brukt til transport og det er slepeveier langs store deler av elven, mange av dem har etterhvert blitt oppgradert til veier. I løpet av middelalderen ble elven fylt opp med avleiringer, og på 1600-tallet hadde den mistet sin betydning.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Byen Utrecht ble grunnlagt ved et vadested nær der elven Kromme Rijn deler seg til Vecht til nord og Oude Rijn til vest. Idag er det lite igjen av dette opprinnelige elvedelet, både Vecht og Oude Rijn starter fra vollgraven til byen. Den første strekningen er elven kanalisert, og kalles Leidse Rijn. Den blir Oude Rijn etter jernbanebroen nær Harmelen (i kommunen Woerden). Deretter renner den i vestlig retning gjennom Woerden hvor først elven Linschoten bryter av mot sør før Oude Rijn blir en del av vollgraven til byen Woerden.

Etter Woerden bryter kanalen Grecht av mot nord, og Oude Rijn fortsetter gjennom landsbyene Nieuwerbrug, Bodegraven, og Zwammerdam. Her munner elven De Meije ut i Oude Rijn. Aar-kanalen munner ut i Oude Rijn i Alphen aan den Rijn, på samme sted hvor elven Gouwe bryter av mot sør. Den renner deretter videre og får sidegrenen Luttike Rijn like før Koudekerk aan den Rijn og som gjenforenes med Oude Rijn like øst for broen Koudekerkse Brug. Deretter fortsetter de som Oude Rijn videre forbi Hazerswoude-Rijndijk (begge i kommunen Rijnwoude).

Etter Zoeterwoude-Rijndijk og Leiderdorp (hvor den korte elven Does munner ut i Oude Rijn), renner den gjennom Leiden. I Leiden får den sidegrenen Zijl mot nord, mens Rijn-Schie-kanalen takker av mot sør. Nieuwe Rijn er en kort gren som sammen med Oude Rijn er del av Leidens kanalsystem, og elveløpene slår seg sammen rett etter byens sentrum. Herfra er elven også kjent som Rijn.

Før (Oude) Rijn krysser Leidens grenser, blir Korte Vliet en del av den, og Oude Rijn fortsetter gjennom Oegstgeest og Katwijk. Før elveløpet går over til å bli mer som en kanal muner Oegstgeesterkanalen ut i den, og elven skifter navn til Uitwateringkanaal før den munner ut i Nordsjøen.

Oude Rijns opprinnelige munning ligger litt nord for den som er kjent i 2009. Det gamle oset ble for grunt rundt 1163, og en sving i Haarlemmertrekvaart og et par kanaler er det eneste som fremdeles minner om dette.

Romertiden[rediger | rediger kilde]

I romertiden var elven Oude Rijn, som var mye bredere, Romerrikets nordlige grense (Limes Germanicus). Mange av de castella og castra som ble bygd for å vokte grensen utviklet seg til byer og landsbyer, bl.a. Laurum (Woerden), Nigrum Pullum (Zwammerdam), Albaniana (Alphen aan den Rijn), Matilo (Leiderdorp), Praetorium Agrippinae (Valkenburg), and Lugdunum Batavorum (Katwijk).

I Valkenburg har omrisset av det romerske castellum blitt avmerket i gaten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]