Oude Kerk (Delft)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Det skjeve tårnet
Kirkens interiør

Oude Kerk i Delft (den gamle kirken i Delft) med tilnavnet Gamle Jan, Oude Jan, er en kirke i gotikk i den gamle bydelen av Delft. Kirkens kjennemerke er et 75 meter høyt tårn som heller rundt to meter.

Oude Kerk ble grunnlagt i 1246 under navnet Bartolomeuskirken på et område hvor det tidligere hadde vært kirker i to hundre år tidligere.

Kirkens plantegning følger en tradisjonell basilika med et sentralt kirkeskip flankert av to mindre sideskip.

Tårnet med det sentrale spiret og fire hjørnetårn er en senere tilføyelse fra 13251350. Det var med sin høyde det dominerende kjennetegnet for byen i halvannet århundre inntil det ble forbigått i høyden av Nieuwe Kerk. Muligens er hellingen forårsaket av at en nærtliggende kanal måtte flyttes for å gi plass til bygningen og at tårnet dermed ble oppført på et ustabilt fundament.

På slutten av 1300-tallet ble sideskipene forhøyet og fikk dermed samme høyde som midtskipet. Kirken fikk i det store og hele mer utseende av en hallkirke. Etter denne ombyggingen ble kirken gjeninnviet til Hippolytus. Mellom 1425 og 1440 ble det sentrale kirkeskipet også forhøyet slik at kirken igjen fikk en mer tradisjonell basilika-form.

En større bybrann i Delft i 1536, de kaotiske omstendighetene i forbindelse med reformasjonen og eksplosjonen i Delft i 1624 medførte at en storstilt ombygning og utvidelse av kirken måtte skrinlegges før det var ferdigstilt. De ufullstendige endringene kan ses i at den nordlige transeptarmen adskiller seg markant fra bygningsstilen i den resterende eldre kirken.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Kirken har tre pipeorgeler; hovedorgelet fra 1857, et orgel fra 1873 som står i det nordlige sideskipet og et orgel fra 1770 i koret.

Kirkens største og mest massive kirkeklokke er kjent som Trinitasklok eller Bourdon og veier nesten ni tonn. Den ble støpt i 1570, men på grunn av dens sterke og potentielt skadelige vibrasjoner blir den bare benyttet ved helt spesielle anledninger, som for eksempel ved begravelser av kongelige medlemmer i den nærliggende Nye kirke.

Graver[rediger | rediger kilde]

Rundt 400 personer er begravet i Oude Kerk, blant annet:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Monumentenbordje 2014.svg Nederlandsk rijksmonument 11970