Ostrov sokrovisjtsj (1988)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ostrov sokrovisjtsj
orig. Остров сокровищ
Generell informasjon
GenreSkattejaktfilm, piratfilm, eventyrfilm, romanfilmatisering, filmkomedie, parodi
Utgivelsesår1988
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde106 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiDavid Tsjerkasskij Rediger dette på Wikidata
ManusDavid Tsjerkasskij, Jurij Alikov Rediger dette på Wikidata
TemaSjørøveri, skattejakt Rediger dette på Wikidata
Basert på
Skatten på sjørøverøya (Robert Louis Stevenson) Rediger dette på Wikidata
MusikkVolodymyr Bystryakov Rediger dette på Wikidata
KlippJuna Sribnytska Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeViktor Andrijenko, Anatolij Djatsjenko,[1] Valeriy Tsjigljajev,[1] Mikhail Tserisjenko, Aleksandr Levit,[1] Volodymyr Bystryakov, David Tsjerkasskij Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Valerij Bessarab, Armen Dzjigarkhanjan, Viktor Andrijenko, Jevgenij Papernyj, Boris Voznjuk, Yury Yakovlev, Vladimir Zadneprovskij, Volodymyr Bystryakov, Valeriy Tsjigljajev, Georgij Kisjko, Grigorij Toltsjinskij Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapKievnauchfilm Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Kievnauchfilm
Premiere(r)1988
1986
24. mars 1989 (Sovjetunionen)[2]
Eksterne lenker

Ostrov sokrovisjtsj (originaltittel: Остров сокровищ) er en sovjetisk animert film fra 1988, regissert av David Tsjerkasskij.[3][4] Filmen er basert på Robert Louis Stevensons roman Skatten på sjørøverøya.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner med en scene som viser at kaptein Flint forsøker å forsvare seg mot en flokk sjørøvere som vil ha tak i et skattekart som kapteinen er i besittelse av. Sjørøverne dreper kaptein Flint, men en mann ved navn Billy Bones sikrer seg kartet hans. En stormfull natt kommer Bones til vertshuset «Admiral Benbow», der han ber vertens sønn Jim Hawkins gi beskjed hvis han ser en gammel sjømann med ett bein, uten å vite at en gruppe andre sjørøvere spionerer på dem. Dagen etter får de besøk av Bones' gamle skipskamerat Svarte Hund, som forlanger at Bones skal gi ham kartet. Bones nekter, de begynner å slåss, og slåsskampen ender med at Black Dog flykter. Etter tumultene rammes Bones av et mindre hjerneslag. Dr. Livesey blir tilkalt for å undersøke ham, og advarer om at Bones kommer til å dø dersom han ikke slutter å drikke rom.

Så kommer en blind mann som kalles blinde Pew til vertshuset. Han presser noe inn i neven på Billy Bones, som blir skrekkslagen og faller død om. Det viser seg at Pew har gitt ham et såkalt «svart tegn» – et papirark med en svart flekk som er et budskap om at sjørøverne er ute etter mottageren. Da en flokk sjørøvere anført av blinde Pew overfaller vertshuset, flykter Jim med skattekartet. Sjørøverne setter etter ham, men blinde Pew faller ved et uhell oppi en tønne, ruller utfor en klippe og dør. Jim oppsøker Dr. Livesey i hans hjem, der også godseier Trelawney er på besøk. Jim forteller dem hva som har skjedd, og viser frem kartet. Trelawney bestemmer seg for å lete etter skatten, og de tre reiser først til Bristol. Ved vertshuset Kikkerten, der verten heter Long John Silver, havner Jim i slåsskamp med en sjørøver, før Long John Silver kommer og setter en stopper for kampen. Long John Silver tilbyr skattejegerne skipet sitt, La Hispaniola, og mannskapet som er ombord.

Under ledelse av kaptein Smollett setter skipet kurs mot øya som er avmerket på skattekartet. Men Jim overhører en samtale mellom Long John Silver og mannskapet hans, og oppdager at Silver tidligere var kaptein Flints nestkommanderende, og at han har til hensikt å sikre seg skatten – han hadde aldri tenkt å la Jim og de andre få noen del i den. Jim sniker seg tilbake til Livesey og Trelawney for å informere dem om Silvers skumle planer. Allerede dagen etter dukker øya fra skattekartet opp i det fjerne. Jim stjeler en robåt og ror mot øya, med Silver og noen menn hakk i hæl. Mens han gjemmer seg for dem, møter han Ben Gunn, som også har vært en av kaptein Flints menn. Han avslører at det var han selv og resten av Flints mannskap som tok livet av kaptein Flint.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Valerij Bessarab som Jim Hawkins
  • Armen Dzjigarkhanjan som Long John Silver
  • Viktor Andrijenko som kaptein Smollett / Billy Bones
  • Evgeniy Papernij som Dr. Livesey.
  • Borys Voznjuk som godseier Trelawney
  • Yury Yakovlev som Ben Gunn.
  • Grigory Tolsjinskij som Svarte Hund
  • Heorhiy Kyshko som blinde Pew
  • Volodymyr Zadniprovskij som en feig sjørøver

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt0122227, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
  2. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 23. juli 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Попова, Анна (28. oktober 2021). «Мультфильмы из стран бывшего СССР, которые оценит взрослый зритель». AiF (russisk). Besøkt 6. januar 2024. 
  4. ^ «Яндекс». www.kinopoisk.ru. Besøkt 6. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]