Ospehalvspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ospehalvspinner
Ospehalvspinner
Nomenklatur
Tethea or
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
ospehalvspinner
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieHalvspinnere
UnderfamilieThyatirinae
Økologi
Habitat: i skog og hager
Utbredelse: den palearktiske sone, i Norge nord til Nordland
Ospehalvspinner med en annen farge

Ospehalvspinner (Tethea or) er en sommerfugl som tilhører familien halvspinnere (Drepanidae). Denne arten, som virker kjedelig grå men likevel kan oppvise stor variasjon i fargen, er nokså vanlig nord til Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middels stor (vingespenn 35 – 40 mm), grå spinner, av kroppsbygning litt spinklere enn slektningen øyehalvspinner (Tethea ocularis), som den eller ligner. Antennene er trådformede. Kroppen er middels kraftig, kledt med grå hår. Forvingen er avlang, grålig på farge med flere mer eller mindre tydelige tverrbånd. Den varierer mye i mønsteret, noen ganger kan den være nesten ensfarget grå, andre ganger er vingens midtparti markert mørkere enn resten. Den kan også ha en to-delt, hvit flekk i midten av vinge, men denne danner ikke noe tydelig "XO" eller "80", som hos øyehalvspinneren. Bakvingen er brunlig hvit.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ospehalvspinneren lever i løvskog, skogkanter og andre steder der det vokser osp (Populus tremula), som er larvenes næringsplante. De voksne spinnerne flyr om natten i mai – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ospehalvspinneren finnes i Europa og videre østover til Øst-Sibir. I Norge er den relativt vanlig nord til den sørlige delen av Nordland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]