Osorkon I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statue med praenomen-inskripsjon av Osorkon I oppdaget i Byblos; statuen er sannsynligvis fra det 19. dynasti

Osorkon I var sønn av Shoshenq I og hans førstehustru, Karomat A, og var den andre kongen i Egypts 22. dynasti og hersket omkring 922 f. kr. til 887 f. kr. Han etterfulgte sin far Shoshenq I som sannsynligvis døde innen et år etter sitt vellykkede felttog i 923 f. kr mot kongedømmet Israel og Judea. Osorkon Is regjeringstid er kjent for mange tempelbyggingsprosjekter og var en lang og velstående periode i Egypts historie. Det høyeste kjente antall år for hans regjeringstid er "År 33 andre Heb Sed" en inskripsjon som ble funnet på bandasjen til Nakhtefmuts mumie som holdt en armbånd med Osorkon Is kongelig protokoll: Sekhemkheperre. Denne datoen kan bare være knyttet til Osorkon I fordi ingen tidlig konge i det 22. dynastiet hersket nær innpå 30 år før Osorkon II. To andre mumier som tilhører hans tid som konge har bandasjer med årene 11 og 12 og en tredje mumie, Khonsmaakheru i Berlin, har år 23. Bandasjene hadde anonymiserte datoer, men tilhører definitiv til hans regjeringstid fordi Khonsmaakheru bar lærbånd som inneholdt en menat-etikett med navnet Osorkon I.[1] Et annet moment er at ingen annen konge som hersket rundt Osorkon I sin tid hadde et 23. år i regjeringstiden sin; inkludert Shoshenq I som døde like før hans 22 år regjeringsår.

Mens Manetho angir at Osorkon i regjerte i 15 år I hans Aigyptiaka, dette er sannsynligvis en feil og skulle vært 35 år basert på beviset med den andre Heb Sed bandasjen, som Kenneth Kitchen kommenterer. Osorkon Is navn på tronen – Sekhemkheperre – betyr «Mektig som en manifestasjon av Re».[2]

Osorkon I sin etterfølger[rediger | rediger kilde]

Selv om det er antatt at Osorkon I ble etterfulgt med en gang av sin sønn Takelot I, er det mulig at en annen hersker, Heqakheperre Shoshenq II, intervenerte en kort tid mellom disse to kongene fordi Takelot I var en sønn av Osorkon I og dronning Tashedkhons, en lavere rangs hustru til kongen. Men Osorkon Is førstehustru var dronning Maatkare B, som kan ha vært mor til Shoshenq II. Det er imidlertid også mulig at Shoshenq II kunne være en annen av Shoshenq I sønner siden den siste var den eneste andre kongen som er navngitt på objekter fra Shoshenq IIs intakte kongelige gravkammer i Tanis ved siden av Shoshenq II selv. Disse objektene har inskripsjoner med enten Shoshenq Is praenomen Hedjkheperre Shoshenq (selv om dette er litt usikkert tolkning av en lang tekst med hieroglyfer), eller Shoshenq, den store lederen av Meshwesh, som var Shoshenq Is tittel da han ble konge. Siden Derrys rettsmedisinske undersøkelser hans mumie avslører at han var i femtårene da han døde. Shoshenq II kan ha levd lenger enn Osorkons 35 års regjeringstid og Takelot Is 13 års regjeringstid for å komme på tronen for noen få korte år. Et argument mot denne hypotesen er det faktum at de fleste kongene fikk sammen navn som sine bestefedre, heller enn sine fedre.

Mens den britiske vitenskapsmannen Kenneth A. Kitchen anser at Shoshenq II var en høyesteprest til Amun i Thebes Shoshenq C,[3] og en kortlivet coregent til Osorkon I som døde før sin far. Den høyt respekterte tyske egyptologen Jürgen von Beckerath hevder i sin nyskapende bok fra 1997, Chronologie des Pharaonischen Ägypten, at Shoshenq II heller var en uavhengig konge av Tanis som regjerte selv i det 22. dynasti i ca. 2 år.[4] von Beckeraths hypotese er støttet av det faktum at Shoshenq II hadde en komplett kongelige protokoll sammen med et distinkt prenomen Heqakheperre og at hans intakte gravkammeret i Tanis var fylt med mange skatter som juvelprydet brystplater og armbånd, en imponerende falkehodet sølvkiste og en ansiktmaske av gull–gjenstander som indikerer en ekte konge av det 22. dynasti. Men enda viktigere var at Osorkon Is navn ikke var bevart på shabtier, krukker, smykker eller andre gjenstander i Shoshenq IIs gravkammer. Dette ville være usannsynlig dersom han virkelig var Osorkon Is sønn, og ble begravet av sin far, som Kitchens kronologi antyder. Dette innebærer at Sheshonq II regjerte på egen hand i Tanis og var ikke kun en medregent.

Manethos epitetet står det «3 konger i 25 år» med Osorkon I adskilt fra Takelot (Takelothis).[5] Dette kan ha vært en feiltolkning av Manetho eller en hentydning til Shoshenq IIs regjeringstid. Det kan også være en referanse til den nylig oppdagede tidlige kongen fra det 22. dynasti: Tutkheperre, hvis eksistens nå er bekreftes av en arkitektonisk blokk fra det store tempelet i Bubastis, hvor Osorkon I og Osorkon II er godt dokumentert.[6]

Etterdønninger[rediger | rediger kilde]

Osorkon Is regjeringstid i Egypt var fredfullt og begivenhetsløst; men, både hans sønn og sønnesønn, Takelot I og Osorkon II fikk problemer med å kontrollere Theben og Øvre Egypt i deres regjeringstid fordi de måtte håndtere en rivaliserende konge: Harsiese A. Osorkon I sitt gravkammer er aldri blitt funnet.

Kommentarer og referanser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Altenmüller, 2000
 2. ^ Clayton, p.185
 3. ^ Kitchen, 1996, §269
 4. ^ Beckerath, Chronologie, pp.94-98
 5. ^ Beckerath, Chronologie, p.95
 6. ^ Eva Lange, GM 203, pp.70

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Altenmüller, Hartwig: «Lederbänder und Lederanhänger von der Mumie des Chonsu-maacheru» og «Die Mumienbinden des Chonsu-maacheru» i Alt-Ägypten 30(2000), ss. 73-76, 88-89, 102-114.
 • Beckerath, Jürgen von: Chronologie des Pharaonischen Ägypten,'(Mainz: 1997), Philip Zon Zabern
 • Clayton, Peter: Chronology of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, 1994
 • Kitchen, Kenneth: The Third Intermediate Period in Egypt (1100–650 BC), 3. utg., (Warminster: 1996), Aris & Phillips Limited
 • Lange, Eva: «Ein Neuer König Schoschenk in Bubastis», GM 203(2004), ss. 65-71

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Shoshenq I 
Farao i Egypt
Etterfølger:
 Shoshenq II