Osorkon I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Osorkon I
Farao av Egypt
Relieff av Osorkon I ved det store tempelet i karnak
Fødtca. 1300-tallet f.Kr.
Død887 f.Kr.
Beskjeftigelse
Embete
EktefelleMaatkare B, Tashedkhonsu, Shepensopdet A
FarSjesjonk I
MorKaromama A
BarnSjesjonk C, Sjesjonk II?, Iuwelot, Smendes III, Takelot I
NasjonalitetOldtidens Egypt
Annet navnSekhemkheperre-setepenre Osorkon-meramun
Regjeringstid922 f.Kr. – 887 f.Kr.
ForgjengerSjesjonk I
EtterfølgerSjesjonk II

Osorkon I var andre farao i oldtidens Egypt i 22. dynasti. Han styrte fra omkring 922 f.Kr. og til han døde i 887 f.Kr. Han etterfulgte sin far Sjesjonk I, som antagelig døde innen året etter et vellykkede militært felttog i 923 f. kr mot kongedømmet Israel og Judea. Hans mor var farens førstehustru Karomat A.

Osorkon Is regjeringstid er kjent for mange tempelbyggingsprosjekter og var en lang og velstående periode i Egypts historie. Det høyeste kjente antall år for hans regjeringstid er «År 33 andre Heb Sed», en inskripsjon som ble funnet på bandasjen til Nakhtefmuts mumie som holdt en armbånd med Osorkons kongelige navn: Sekhemkheperre. Denne datoen kan bare være knyttet til Osorkon I ettersom ingen tidligere konge i det 22. dynastiet hersket nær innpå de 30 år før Osorkon II. To andre mumier som tilhører hans tid som konge har bandasjer med årene 11 og 12 og en tredje mumie, Khonsmaakheru (nå i Berlin), har år 23. Bandasjene hadde anonymiserte datoer, men tilhører definitiv til hans regjeringstid ettersom Khonsmaakheru bar et lærbånd som inneholdt en menat-etikett med navnet Osorkon I.[1] Et annet moment er at ingen annen konge som hersket rundt tiden til Osorkon I hadde et 23. år i regjeringstiden; inkludert Sjesjonk I som døde like før hans 22 år regjeringsår.

Mens Manetho, forfatter av Ægyptiaca, oppgir at Osorkon regjerte i 15 år, er dette er sannsynligvis en feil og skulle vært 35 år basert på beviset med den andre Heb Sed-bandasjen, slik som forskeren Kenneth Kitchen har kommentert. Osorkons tronnavn – Sekhemkheperre – betyr «Mektig er Ras manifestasjoner».[2]

Osorkons etterfølger[rediger | rediger kilde]

Farao Osorkon I, Brooklyn Museum.

Det er knyttet en del usikkerhet til Osorkons etterfølger. Følgende er gjengivelse av de akademiske betraktningene.

Selv om det er antatt at Osorkon I ble direkte etterfulgt sin sønn Takelot I, er det mulig at en annen hersker, Heqakheperre Sjesjonk II, intervenerte en kort tid mellom disse to kongene ettersom Takelot I var en sønn av Osorkon og Tashedkhons, en hustru av lavere rang. Osorkons førstehustru var dronning Maatkare B, som kan ha vært mor til Sjesjonk II. Det er imidlertid også mulig at Sjesjonk II kan vært en annen av sønnene til farao Sjesjonk I ettersom den sistnevnte var den eneste andre kongen som er navngitt på objekter fra Sjesjonk IIs intakte kongelige gravkammer i Tanis. Disse objektene har inskripsjoner med enten Sjesjonk Is personlige navn Hedjkheperre Shoshenq (selv om dette er litt usikkert tolkning av en lang tekst med hieroglyfer), eller «Sjesjonk, den store lederen av Meshwesh», som var Sjesjonk Is tittel da han ble konge. Da Douglas Derrys rettsmedisinske undersøkelser av hans mumie avslørte at han var i femtiårene da han døde. Sjesjonk II kan ha levd lenger enn Osorkons 35 års regjeringstid og Takelot Is 13 års regjeringstid for å komme på tronen i noen få korte år. Et argument mot denne hypotesen er det faktum at de fleste kongene fikk sammen navn som sine bestefedre, heller enn sine fedre.

Statue med inskripsjon av Osorkons kongenavn oppdaget i Byblos, men statuen er sannsynligvis fra det 19. dynasti

Den den britiske forskeren Kenneth Kitchen anser at Sjesjonk II var en yppersteprest av Amon i Teben og således likestilt med Sjesjonk C.[3] Sistnevnte var den eldste sønn av Sjesjonk I, og fungerte som medregent sammen med sin far, men døde før ham. Den tyske egyptologen Jürgen von Beckerath hevdet i Chronologie des Pharaonischen Ägypten (1997) at Sjesjonk II mest sannsynlig var en uavhengig småkonge av byen Tanis i rundt to år.[4] Beckeraths hypotese er støttet av det faktum at Sjesjonk II hadde et komplett sett av kongelige navn sammen med det særskilt personlige navnet Heqakheperre og at hans intakte gravkammeret i Tanis var fylt med rike skatter som juvelprydet brystplater og armbånd, en imponerende falkehodet sølvkiste og en ansiktmaske av gull–gjenstander som indikerer en ekte konge av det 22. dynasti. Men enda viktigere var at Osorkon Is navn ikke var bevart på shabtier, krukker, smykker eller andre gjenstander i Sjesjonk IIs gravkammer. Dette ville være usannsynlig dersom han virkelig var Osorkon Is sønn, og ble begravet av sin far, som Kitchens kronologi antyder. Dette innebærer at Sjesjonk II regjerte på egen hand i Tanis og var ikke kun en medregent.

I Manethos resymé står det «3 konger i 25 år» med Osorkon I adskilt fra Takelot (Takelothis).[5] Dette kan ha vært en feiltolkning av Manetho eller en hentydning til Sjesjonk IIs regjeringstid. Det kan også være en referanse til den nylig oppdagede tidlige kongen fra det 22. dynasti: Tutkheperre, hvis eksistens nå er bekreftes av en arkitektonisk blokk fra det store tempelet i Bubastis, hvor Osorkon I og Osorkon II er godt dokumentert.[6]

Etterdønninger[rediger | rediger kilde]

Osorkon Is regjeringstid i Egypt var fredfullt og begivenhetsløst; men, både hans sønn og sønnesønn, Takelot I og Osorkon II, fikk problemer med å kontrollere Teben og Øvre Egypt i deres regjeringstid ettersom de måtte strides med en rivaliserende konge: Harsiese A. Gravkammeret til Osorkon I er aldri blitt funnet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Altenmüller (2000)
 2. ^ Clayton, Peter (1994), s. 185
 3. ^ Kitchen (1996), §269
 4. ^ Beckerath (1997), s. 94-98
 5. ^ Beckerath (1997), s. 95
 6. ^ Lange, Eva (2004), GM 203, s.70

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Altenmüller, Hartwig (2000): «Lederbänder und Lederanhänger von der Mumie des Chonsu-maacheru» og «Die Mumienbinden des Chonsu-maacheru» i: Alt-Ägypten 30, s. 73-76, 88-89, 102-114.
 • Beckerath, Jürgen von (1997): Chronologie des Pharaonischen Ägypten, Mainz: Philip Zon Zabern
 • Clayton, Peter (1994): Chronology of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd.
 • Kitchen, Kenneth (1996): The Third Intermediate Period in Egypt (1100–650 BC), 3. utg., Warminster: Aris & Phillips Limited.
 • Jaquet-Gordon, Helen K. (1967): «The illusory year 36 of Osorkon I», JEA 53, s. 63–68
 • Lange, Eva (2004): «Ein Neuer König Schoschenk in Bubastis», GM 203, s. 65-71
 • Lange, Eva (2008): «Legitimation und Herrschaft in der Libyerzeit», Zeitschrift für Ägyptische Sprache und Altertumskunde 135, s. 131-141

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Sjesjonk I 
Farao i Egypt

22. dynasti

Etterfølger:
 Sjesjonk II