Sporveien Trikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Oslotrikken (selskap))
Jump to navigation Jump to search
Sporveien Trikken AS
Sporveien Trikken AS
Oslotrikkens type SL-95 sporvogn
Org.nummer985 057 192
Etablert1. juli 2003[1]
MorselskapSporveien AS[2]
HovedkontorOslo
StyrelederCato Hellesjø[3]
Adm. dir.Jan Egil Meling (konst.)[4]
Antall ansatteCa. 420[5]
Resultat9,9 mill. (2011)[6]
Nettsidehttp://www.trikken.no/

Sporveien Trikken AS (tidligere Oslo Sporvognsdrift AS eller Oslotrikken AS) er et norsk kollektivtrafikkselskap eiet av driftselskapet Sporveien AS som igjen er eiet av Oslo kommune. Selskapet har ansvar for drift og utvikling av trikken i Oslo, mens Sporveien står for drift og vedlikehold av sporvognene samt drift og vedlikehold av infrastruktur, så som skinner, strøm og penser. Sporveien Trikken selger kollektivtransporttjenester til administrasjonsselskapet Ruter.

Sporveien Trikken AS har ansvar for all trikkedrift i Oslo og hadde i 2015 55 millioner reisende. Selskapet har vel 370 ansatte. Trikken er en av Oslos viktigste miljøbedrifter. Selskapet er miljøsertifisert og jobber ut fra en målsetting om at Oslo skal være en av Europas beste trikkebyer. Sporveien Trikken er datterselskap i Sporveien AS. Sporveien leverer reiser med trikk, T-bane og buss med hovedfokus i Oslo, Akershus og Vestfold. Konsernet har om lag 3 500 ansatte og hovedkontor i moderne og nyoppussede lokaler på Tøyen i Oslo. Sterk forventet befolkningsvekst og miljøfokus gjør at kollektivtrafikk er et betydelig satsningsområde i årene fremover.

Sporveien Trikken disponerer 72 sporvogner (som eies av Oslo Vognselskap) og 131,4 km med sporvei (regnet som enkeltspor). Sporveisnettet består av 6 linjer og 99 stasjoner. Selskapet har omkring 450 ansatte. Tidligere samferdselsminister Torild Skogsholm var administrerende direktør fra 2006 og frem til våren 2011. Etter dette er Jan Egil Meling konstituert administrerende direktør.[4] Høsten 2012 tiltrådte Bjørn Granviken som administrerende direktør i både Sporveien Trikken og søsterselskapet Sporveien T-banen.[7]

Oslo Sporvognsdrift ble eget AS i 2003 og har siden hatt flere navn. Sporveien Trikken har vært et av flere uformelle navn, men ble 10. juni 2009 også det formelle navnet på selskapet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]