Oslo Voksenopplæring Nydalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslo Voksenopplæring Nydalen
MottoOpplæring på voksnes vilkår
LandNorge
Grunnlagt2009
RegionOslo
KommuneOslo
BydelNordre Aker
AdresseNydalsveien 38
RektorVigdis Bratfoss
Elever500 (2015)
Ansatteca 60 (2015)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Oslo Voksenopplæring Nydalen (Oslo VO Nydalen) er et voksenopplæringssenter som har opplæringstilbud spesielt tilpasset voksne, Senteret tilbyr opplæring i form av spesialundervisning til elever med ervervede eller medfødte skader. Senteret har ansvar for inntak og undervisning av voksne med rett til opplæring etter Opplæringslovens §4A-2 og andre deltakere med rett til opplæring etter opplæring etter 4A-1. Senteret har ansvar for å gi tilud til elever fra bydelene St. Haugen, Nordre Aker, Ullern, Frogner, Sagene, Grünerløkka, Vestre Aker og Bjerke. I tillegg har senteret et bydekkende tilbud i synspedagogikk.

Senteret tilbyr logopedi for afatikere, og både norske og minoritetsspråklige voksne med lese- og skrivevansker gis opplæring på dag- eller kveldstid. De fleste deltakerne undervises på opplæringssenteret, men flere elever mottar også undervisning i egen bolig eller på dagsenter. Ca 500 elever får undervisning eller veiledning på skolen i løpet av et år.

Oslo VO Nydalen gir spesialundervisning på grunnskolens område til elever med lærevansker som resultat av ervervet eller medfødt skade. Opplæringen er på grunnskolens område og er ikke eksamensrettet. Retten til opplæring er hjemlet i Opplæringsloven. Alle pedagoger er spesialpedagoger.

Senterets visjon er: Opplæring på voksnes vilkår. I tråd med denne visjonen er det et overordnet mål for undervisningen at deltakeresnes læringsresultater er relevante for deres dagligliv. Det vektlegges derfor tverrfaglig og tverretatlig samarbeid. De fleste deltakerne har individuelle opplæringsplaner.

Det er mange årsaker til voksne ikke kan nyttiggjøre seg ordinære tilbud eller trenger opplæring i å vedlikeholde grunnleggende ferdigheter. Noen har dysleksi, andre kan ha ervervede hodeskader eller psykiske vansker. Ved senteret er det deltakere som har afasi og/eller synsproblemer. I tillegg får deltekere med autisme og lærevansker og deltekere med behov for Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) tilbud ved senteret. De fleste deltakerne får undervisning på senteret, men mange får også undervisning i egen bolig, på arbeidsplass, dagsenter eller sykehjem. Det blir også gitt pedagogisk veiledning til personalet i boliger og dagsentre.   

Det finnes to spesialskoler for voksne i Oslo. Dette er Oslo VO Skullerud og Oslo VO Nydalen. Oslo VO gir tilbud til elever i bydelene St. Hanshaugen, Nordre Aker, Ullern, Frogner, Sagene, Vestre Aker, Bjerke og Grûnerløkka. Synspedagogtjenesten ved Oslo VO Nydalen er byomfattende. Oslo VO Rosenhof har et byomfattende tilbud til døvblinde og hørselshemmede.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]