Oslo Røde Kors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Oslo Røde Kors ble grunnlagt i 1865 og er ett av 19 distrikter i Norges Røde Kors. frivillige. Røde Kors er en frivillig, medlemsstyrt organisasjon. Røde Kors' oppdrag er å avdekke, hindre og lindre menneskelig nød og lidelse.

Røde Kors er en beredskapsorganisasjon og støtteaktør for norske myndigheter både i krigs- og fredstid - gjennom en sterk tilstedeværelse i store og små lokalsamfunn. I Oslo jobber Røde Kors med storbyutfordringer, som integrering, ensomhet og sosial isolasjon. Samtidig er vi en beredskapsorganisasjon som raskt kan handle når ulykken rammer eller katastrofen inntreffer. Hovedvekten av Røde Kors' arbeid er langsiktig og forebyggende. Røde Kors stiller også opp når humanitære behov ikke blir dekket av andre, eks. med akutt overnatting for fattige tilreisende. Røde Kors samarbeider også med andre der dette kan skape bedre resultater. Helsesenteret for papirløse migranter, Akutt overnattings for fattige tilreisende i Oslo og Senter for frivillig innsats i rusfeltet driver Røde Kors i Oslo sammen med Kirkens Bymisjon.

I dette arbeidet er frivilligheten Røde Kors' ressurs og fortrinn, og avgjørende for å få gjennomført Røde Kors' oppdrag. Frivillighet handler om gjensidighet mellom den som gir og den som mottar hjelp - begge parter er til for hverandre. Frivillighet har en verdi i seg selv gjennom i medmenneskelighet, engasjement og sosialt ansvar.

Oslo Røde Kors ledes av et frivillig, medlemsstyre. Rundt 70 ansatte jobber ved distriktskontoret for å legge til rette for frivillig innsats.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

I Oslo driver frivillige over 40 ulike aktiviteter, hovedsakelig innenfor omsorgsarbeid, med vekt på sosial inkludering, barn og unges oppvekstvilkår og migrasjon, i tillegg til arbeid med kvinner og likestilling. Eksempler på aktiviteter er Visitortjenesten (internasjonal aktivitet), Røde Kors Besøkstjeneste, Flyktningguide, Aktiviteter på krisesenter, Kors på halsen (ialogtilbud for barn og unge), Safir (Senter for frivillig innsats i rusfeltet), utviklingsprosjekt i St. Petersburg, Oslo Røde Kors' IHR-gruppe, Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og omskjæring, Ressurssentrene for ungdom, Nettverk etter soning, Gatemegling, Vitnestøtte, Verving av blodgivere, MARTE nettverkssenter for eneforsørgere, Hjelpekorps, Røde Kors Ungdom og Røde Kors Studentlag.

Røde Kors-dagen[rediger | rediger kilde]

8. mai er den offisielle, internasjonale merkedagen for Røde Kors. Siden 1984 har merkedagen hatt det offisielle navnet «Røde Kors-dagen».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]