Oskari Jussila

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oskari Jussila
Født16. april 1888Rediger på Wikidata
Død24. april 1955Rediger på Wikidata (67 år)
Utdannet ved Helsingfors universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti SamlingspartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata

Oskari Heikki Jussila (Oskar Henrik, født 16. april 1888 i Leppävirta, Finland, død 24. april 1955 i Nedertorneå, Finland) var en finsk gammellæstadiansk prost, sogneprest og politiker. Han var sogneprest i flere prestegjeld og prost i Torneå-området fra 1938 til 1955. Han var også redaktør for de kristne avisene Siionin lähetyslehti og Zions missionstidning i årene 1919–1945, i tillegg til at han satt i riksdagen for Samlingspartiet i to valgperioder fra 1922-1933.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Etter å ha blitt ferdig med folkeskolen gikk Oskari Jussila på oppikoulu i Kuopio og tok klassisk lyceum - studieforbredende - i 1908, før han startet teologistudiene ved Helsingfors universitet. Han fullførte studiene i 1913. I studietiden ble Jussila involvert i læstadianismen, og ble gammellæstadianer etter splittelsen i 1910. Ved avslutnigen av studiene gjorde han en intervjurekke blant læstadianere i Tornedalen, noe som skapte et robust bånd til læstadianismen for ham.[trenger referanse] Han fikk også kontakt med den læstadianske bevegelsen i Calumet i Michigan, særlig med de lokale lederne Paul Heideman og hans far Arthur Leopold Heideman. På slutten av 1920 besøkte Jussila Michigan og Minnesota i fire måneder, og deltok der i en undersøkelse rundt heidemanismen, en lokal læstadiansk bevegelse.

Jussila ble ordinert til prest i Uleåborg i 1914. Etter dette hadde han korte vikarjobber i Tyrnävä, Kiuruvesi, Suomussalmi, Säräisniemi og Ranua. Han hadde tre sognepreststillinger: i Ranua 1918–1920, i Kuivaniemi 1920–1934 og i Alatornio fra 1934 til sin død i 1955.

De siste årene og ettermæle[rediger | rediger kilde]

Helt fram til sin død holdt Jussila seg trofast til læstadianismen. Etter at han døde ble forholdet mellom prester og læstadianere preget av avstand.[trenger referanse] Jussilas skrifter fikk en sentral plass i den gammellæstadianske Elämän Sana-gruppen. Denne gruppen har mistet mesteparten av sin innflytelse, og Jussila er i dag best kjent som salmedikter og poet.[trenger referanse] En av hans salmer »Käyn armonalttarillesi» står i den finske salmeboken, og en annen i den norske Norsk salmebok 2013. I tillegg har sangsamlingen Siionin laulut, som ble samlet av Jussila mellom 1916 og 1939 hatt stor betydning i den læstadianske bevegelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]