Oscar IIs Samling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gol stavkirke, Hovestua og stabburet rundt 1900/1905.
Informasjonstavle om kong Oscar 2s samlinger ved utendørsutstillingene på Norsk Folkemuseum.

Oscar IIs Samling er en samling bygninger på Norsk Folkemuseum i Oslo med Gol stavkirke som den mest kjente. Samlingen ble stiftet i 1881 av kong Oscar II for å markere kongehuset Bernadottes betydning for Norge. Den besto også av gjenstander fra kongefamiliens samlinger, i begynnelsen plassert i lystslottet Oscarshall. Etter initiativ fra Bygdøy Kongsgårds bestyrer, kammerherre Christian Holst, ble det også planlagt en samling av tilflyttede bygninger på Badstuebråten på Kongsgårdens grunn. Den åpnet året etter.[1]

I årene frem til 1890 ble fem bygninger fra forskjellige steder i Norge innsamlet og gjenreist rundt stavkirken fra Gol. Anlegget er kjent som verdens første friluftsmuseum. Etter unionsoppløsningen i 1905 ga Oscar II samlingen til Den norske stat, og i 1907 ble den innlemmet i Norsk Folkemuseum på nabotomten.

I tillegg til stavkirken inneholder samlingen Hovestua fra Heddal i Telemark, datert 1738, Berdalsloftet fra Vinje i Telemark, 1750-årene, Rolstadloftet fra Sør-Fron i Gudbrandsdal og en «setabu» fra Støylsemne i Hylestad i Setesdal. [1] Setabua er satt opp på tuftene etter en årestue fra Valle i Setesdal som opprinnelig var en del av Oscar IIs samling. Årestua står i dag i Setesdalstunet på Norsk Folkemuseum, og er den eldste delen av Kjellebergstua.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Oscar IIs Samling fra Norsk Folkemuseum (Besøkt 25. januar 2014)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bygninger fra Norges middelalder hvilke hans maj. kong Oscar den anden har ladet flytte til Bygdø Kongsgaard 1888. Christiania 1888.
  • Hegard, Tonte 1984: Romantikk og fortidsvern. Universitetsforlaget, Oslo.
  • Lars Roede 1985: «Skansenologisk thriller» (bokanmeldelse, Hegards bok). Årbok 1985 Fortidsminneforeningen, s. 177–181.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Oscar IIs Samling». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.