Ortofoto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Kh-4b overvåkningssatellitt

Et ortofoto er et fotografi tatt fra fly eller satellitt. Bildet er georeferert, det vil si at det inneholder informasjon om hvordan det ligger i det virkelige terrenget, og tilsvarer da et kart som er i samme skala.

Ortofoto brukes ofte som underlag for å visualisere plandata. Veitraséer, nye høyspentlinjer eller bygninger og annet kan presenteres på en lettforståelig måte.

Prosessen[rediger | rediger kilde]

Satellittbilde av Nauru

Fotografering[rediger | rediger kilde]

Fotoene kommer enten fra fly eller satellitt. Det foretrukne tidspunktet for fotografering i Norge er i juni. Da får man friske farger fra nyutsprunge blader og luften er klarere enn senere på sommeren. Solen står også høyt på himmelen slik at skyggene blir korte.

I fly så benyttes spesialkameraer med en filmstørrelse på 23 x 23 cm. Opphenget i flyet er laget slik at kameraet står stille i forhold til bakkeplanet i det bildet tas. Dette er for å minimalisere uskarphet på grunn av bevegelse. Det punktet hvor bildet tas fra, standpunktet, noteres ned. En datamaskin med GPS-mottaker i flyet sørger for dette.

I satellitter benyttes en rekke forskjellige typer kamera. Tidlige varianter slapp ned en filmbeholder gjennom atmosfæren, men i dag benyttes digitale kameraer.

Bildene tas med stort overlapp, så det er bare midtre delen av hvert bilde som brukes i den endelige mosaikken. Oppløsningen på bildene tilsvarer ofte cirka 20 cm på bakken.

Digitalisering[rediger | rediger kilde]

Kjemiske bilder digitaliseres med svært høy presisjon i et laboratorium. De ferdige bildene blir svært store når de lagres ukomprimert.

Ortofoto fra Hesnes, Grimstad

Korrigering[rediger | rediger kilde]

Det digitale bildet tilpasses en modell av terrenget. På den måten får hvert bildeelement (pixel) en kjent posisjon både i lengde, bredde og høyde. Posisjonsdata for kameraet og perspektivet på bildet tas også med i beregningen for å få en riktig avbildning av terrenget.

Fargene på bildet korrigeres også slik at de passer sammen med de inntilliggende bildene.

Sammensying[rediger | rediger kilde]

Ortofotoene blir til slutt sydd sammen til hensiktsmessige størrelser. Ortofoto som ligger inntil hverandre settes sammen, gjerne langs veier, vannkanter og lignende, der skjøten blir minst mulig synlig.

Den som har bestilt bildet får så et hensiktsmessig utsnitt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]